Náklady na přítomnost otce u porodu by měli platit rodiče, říká Ondřej Dostál

26. duben 2016

Ústavní soud dnes rozhodne, jestli jsou poplatky za přítomnost otce u porodu oprávněné. Některé nemocnice tyto platby zrušily už před 4 lety.

V Česku ale zhruba dvě desítky nemocnic dál vybírají i několik stovek za to, že k matce na porodní sál pustí další osobu. „České zdravotnictví je velmi velkorysé v tom, že hradí za matku a za dítě veškeré služby spojené s porodem a poporodní péčí, od 20 korun až do statisíců,“ říká ve vysílání Ranního Plusu Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců a pokračuje:


Nemocnice nemůžou vybírat platbu za přítomnost otce nebo jiné osoby u porodu. Chtít můžou jen náhradu za nadstandardní služby a ty musí řádně vykázat, rozhodl dnes Ústavní soud. Více v souvisejícím článku ZDE.

„Otázkou je, zda přítomnost otce u porodu, resp. náklady s tím spojené, jsou službou, která je hrazena ze zdravotního pojištění a mají ji zaplatit pojištěnci, nebo je to služba, kterou si musí zaplatit ten otec sám. Domnívám se, že soud rozhodl správně v tom, že náklady, které tím vzniknou, by neměli nést zdravotní pojištěnci, ale že je to něco, co by měli platit rodiče sami,“ pokračuje Dostál.

Na dnešní rozhodnutí Ústavního soudu je Ondřej Dostál sám zvědavý. „Může samozřejmě rozhodnout i tak, že do té částky za porod abych tak řekl to, že je přítomen i otce, tedy efektivně přenese ty náklady z rodin na zdravotní pojišťovny. Ústavní soud ale už několikrát konstatoval, že to, že je na něco právo, ještě neznamená, že to musí být také bezplatné,“ uzavírá Dostál.

Reportáž o případu, který se dostal k Ústavnímu soudu, a rozhovor s Ondřejem Dostálem z Platformy zdravotních pojištěnců najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.