Nahrávka, na níž se objevila pohřešovaná čínská disidentka Liou Sia, vznikla zřejmě nedobrovolně

Nezvěstná vdova po čínském disidentovi Liou Siao-poovi se objevila na videonahrávce, informuje hongkongský server Hong Kong Free Press. 56letá Liou Sia zmizela po pohřbu manžela v polovině července a její přátelé se o ni báli. Od roku 2010, kdy její manžel získal Nobelovu cenu míru, byla v podstatě v domácím vězení, přestože ji úřady nikdy z ničeho neobvinily. Teď na videonahrávce dlouhé jedinou minutu tvrdí, že se „zotavuje v jedné provincii mimo Peking“, a prosí přátele, aby jí „dali čas na truchlení“. Video, na kterém Liou Sia sedí s cigaretou na pohovce u stolku, zveřejnila webová stránka, kterou komunistická Čína blokuje.

„Jednoho dne vás uvidím ve výborné formě,“ říká Liou Sia a dodává: „Když byl Siao-po nemocný, díval se na život a smrt s určitým odstupem a teď se i já musím přizpůsobit. Budu s vámi, až se má situace celkově zlepší,“ říká vdova. Videonahrávka neuvádí, kdo ji natočil a kdy.

Byla Sia přinucena úřady?

Podle serveru by ale bylo neobvyklé, kdyby se takové video dostalo na veřejnost bez vědomí čínských úřadů. Její byt stále hlídá tajná policie v civilu. Čínský disident a přítel obou manželů Chu Ťia je proto přesvědčen, že Siu k natočení nahrávky úřady přinutily. „Jak by se mohl svobodně vyjádřit člověk, který není svobodný?“ řekl Chu.

Vdovin právník podal stížnost na OSN a obvinil čínskou vládu z jejího „vynuceného zmizení“. Peking odmítal propustit i jejího manžela, když umíral na rakovinu v nemocnici. Až do posledního vydechnutí ho hlídala tajná policie. Zemřel 13. července ve věku 61 let a Čínu pak kritizovalo celé mezinárodní společenství.

První nobelista, který zemřel v zajetí

Liou Siao-po byl prvním držitelem Nobelovy ceny míru, který zemřel v zajetí, od smrti německého pacifisty Carla von Ossietzkého v roce 1938. Liou Siao-po, který se v roce 1989 zúčastnil protestů na pekingském Náměstí Nebeského klidu, byl vězněn od roku 2008. O rok později byl odsouzen k 11 letům vězení za údajné „podvracení státu“. Ve skutečnosti jen vyzýval k demokratickým reformám.

Když mu ve vězení zjistili rakovinu, Liou požádal, aby se směl léčit v zahraničí. Jeho přátelé jsou přesvědčeni, že to chtěl hlavně kvůli své ženě. Čína však odmítla a nesplnila ani jeho poslední přání, aby úřady nechaly manželku odcestovat ze země. Jeho smrt v zajetí vyvolala zvlášť velké pobouření mezi disidenty v poloautonomním Hongkongu, kde musí prodemokratické síly také bojovat se stále troufalejším čínským komunistickým režimem, uzavírá Hong Kong Free Press.

autor: gzb
Spustit audio