Náhrada palmového oleje se v laboratoři vyrábí podobně jako pivo. Nápad amerického startupu podpořil Bill Gates

3. červen 2020

Kvůli plantážím, které pokrývají stále vyšší spotřebu palmového oleje, se kácejí deštné pralesy. Americká laboratoř ho vyrábí z kvasnic pomocí fermentace. Na vývoj dala Gatesova nadace v přepočtu půl miliardy korun.

Americká laboratoř C16 Biosciences se sídlem v New Yorku se snaží vyrábět alternativní variantu k palmovému oleji. Její spoluzakladatelka Shary Tickuová se se svým týmem rozhodla zvrátit negativní trend, který značně ovlivňuje klima naší planety. Zmiňuje se o tom přední americký časopis Fast Company.

Nejpoužívanější olej na světě najdeme v potravinách, ale i v drogistických výrobcích. Poptávka dosahuje každoročně a celosvětově víc než 70 milionů tun. Potravinářské společnosti sice slíbily, že budou dohlížet na udržitelnost v zdrojů. Přesto je palmový olej stále hlavním důvodem kácení tropických deštných pralesů, které uvolňují místo palmovým plantážím.

Plantáž palmy olejné na Borneu

Startup vyrábí olej pomocí technologického procesu na bázi fermentace, který se podobá výrobě piva. Kvasnice rostou v malých kádích a olej se pak vytváří přímo v jejich buňkách. Následně vznikne struktura se stejným složením jako látka extrahovaná z palmy olejné.

„Toto je první udržitelný palmový olej na světě,“ říká Tickuová. „Proces fermentace je známý po staletí, běžně se tak vyrábí pivo, víno nebo sýry.“

Výrobní kapacity zatím samozřejmě nejsou schopny pokrýt celosvětovou poptávku po palmovém oleji. Dlouhodobou motivací laboratoře ale je zastavit kácení lesů v rovníkových oblastech.

Plošný rozsah ničení tropických lesů je podobný, jako kdybychom zapálili 300 fotbalových hřišť během jedné hodiny.


Shary Tickuová

Palma olejná může růst pouze v těchto oblastech, takže producenti podle Tickuové kvůli plantážím ničí tropické deštné pralesy a pálí stromy. To také ovlivňuje množství oxidu uhličitého v ovzduší, tento postup při odlesňování tvoří každoročně 10 % všech emisí skleníkových plynů.

Olej by se měl ze všeho nejdříve dostat do kosmetických firem, které v současnosti ekologickou čistotu svých výrobků hodně prosazují. Až americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv alternativní palmový olej schválí, chtěla by se laboratoř víc zaměřit také na potravinářský průmysl.

Čtěte také

Biotechnologický startup C16 Biosciences nedávno dostal na výzkum 20 milionů dolarů, tedy skoro 500 milionů korun z fondu Breakthrough Energy Ventures miliardáře a filantropa Billa Gatese. Ten spolu s dalšími investory podporuje penězi z tohoto fondu právě nadějné inovace, které v praxi můžou pomoct zmírnit klimatické změny.

autoři: Martina Rasch , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.