Nadšenci popularizují „čierne diery“ Slovenska. Píší, fotí a natáčejí o industriálních památkách v zemi

31. leden 2018

Čierne diery – tak se jmenuje projekt, který popularizuje industriální dědictví Slovenska. Nejen čeští památkáři by si z práce tří slovenských nadšenců, kteří za Čiernými dierami stojí, mohli vzít příklad. Sice začali před pouhými třemi lety, jejich články ale na Facebooku čtou tisíce lidí. Navíc jim jsou ochotni poslat peníze – díky tomu mohla vyjít třeba mapa technických památek Prešova.

Prešov je milovníkům technických památek známý dobře. Stojí tam solivar, jehož nejstarší části byly nedávno opraveny a dnes tvoří jeden z pilířů místního turistického ruchu.

„O Přešově se mluví jako o třetím největším městě na Slovensku, ale většinou je to tak, že když člověk přijede, tak si řekne: Co je to za díru?“ říká Kristýna Šebejová, která je spoluautorkou mapy, na níž jsou kromě šesti objektů solivaru ještě mlýny, vodojemy, hvězdárna nebo lihovar.

Pojetí mapy je poměrně netradiční. U hlavních objektů máte sice k dispozici stylizovanou siluetu budovy, ale nevíte nic o její konkrétní poloze, protože v mapě žádné ulice nejsou. Přitom u dalších objektů – těch, co jsou takzvaně pod čarou – GPS souřadnice nechybí.

Mapa industriálních staveb Prešova

U nich ale zase přesně nevíte, co čekat – jestli místo vlastně stojí za vidění, protože třeba desetiletí slouží jinému než původnímu účelu. Docela zajímavé je i to, že mapa technických památek vychází právě v Prešově.

Mapa se neprodává v turistických centrech, seženete ji jen ve dvou prešovských knihkupectvích, případně na internetu, a spíš než turisty zaujme milovníky grafiky a industriálu. Takových ale není málo, což dokazuje třeba i to, že vydavatelům dárci poslali skoro dvojnásobek toho, o co si v crowdfundingové kampani řekli.

Podzemní vodojem

„Sdružení Čierne diery popularizuje průmyslové památky – to znamená, že cestujeme po Slovensku, fotíme, píšeme články,“ shrnuje Martin Lipták. A dělají to dobře, protože některé jejich texty četlo přes 200 tisíc lidí. Můžou za to pěkné fotky, dobře udělaná videa a samozřejmě také literární schopnosti těchto slovenských nadšenců industriálu.

Daří se jim sbírat jak „liky“ na sociálních sítích, tak i ocenění od odborníků – třeba ze Slovenské technické univerzity. V nejbližší době by pod hlavičkou Čierných dier měla vzniknout nová kniha a pokračuje vydávání specifických map. Kromě Prešova má svou mapu i Bratislava a také Trnava – v plánu jsou minimálně všechna krajská města.

autoři: pek , jpr
Spustit audio