Nadlidský sluch pro vojenské piloty

3. duben 2013

Firma Raytheon patří mezi stálé dodavatele vyspělých vojenských technologií pro americkou armádu. Nyní se rozhodla v rámci koncepce rozšířeného vnímání pro vojenské piloty vyvinout dokonalý prostorový sluch, který bude bezprostředně odrážet aktuální bojovou situaci kolem jejich letadla či vrtulníku.

V současné době jsou piloti odkázáni hlavně na vizuální informace a na vizuální indikátory blížícího se nebezpečí (např. raket protivníka). Vývojáři si však uvědomili, jakým mocným nástrojem je sluch, který působí bezprostředně na mozková centra. Běžný hudební fanoušek, hráč videoher či návštěvník kina přitom samozřejmě zná výhody kvalitního a čistého prostorového zvuku. Firma Raytheon se proto nyní rozhodla trojrozměrný zvuk implementovat přímo i do helmy pilotů. Pokud v budoucnosti na jejich letadlo zaútočí raketa, měli by ji piloti okamžitě slyšet a rozpoznat konkrétní směr, kde se raketa právě nachází. Systém trojrozměrného sluchu navíc bude reagovat podobně jako helma virtuální reality - tj. při pootočení helmy se automaticky vyrovná směr, odkud jednotlivý zvuk přichází.

Narozdíl od vizuálních informací z palubních přístrojů zde nemusí pilot informaci vůbec zpracovávat, ale pouze poslechne své reflexy, aby se nebezpečí vyhnul. Tím se významně omezí procento jeho chyb.

Součástí systému registrace směrově oddělených zvuků bude i přehledná správa různých zdrojů radiové komunikace, tedy jednotlivé zdroje (jiná letadla, kopilot, pozemní letová kontrola apod.) budou striktně směrově odděleny.


Zdroj: Popular Science, Raytheon

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio