Naděje pro Esperanzu

23. září 2010

Esperanza španělsky znamená naději. Puerto Esperanza je osada paraguayských indiánů kmene Chamacoco, založená před dvaceti lety, kdy byli domorodci přinuceni vzdát se svého tradičního kočovného způsobu života. Začali se pokoušet žít jako ostatní paraguayští venkované, ale jde to těžko. Klimaticky extrémní nekonečné pustiny Gran Chaka neskýtají kromě dobytkářství mnoho výhod pro zemědělství.

Asi třetina těchto indiánů má v žilách českou krev: stoletá Doňa Hermína a její početná rodina se hrdě se hlásí se ke svému českému (checo) předkovi, cestovateli, etnografovi a kaktusáři Albertu Vojtěchovi Fričovi (1882 - 1944), s humorem se nazývají Checomacoco. Je to také název občanského sdružení, které založil Fričův český vnuk Pavel a které si klade za cíl asistovat stejnojmenné indiánské asociaci v Paraguayi, zejména pro získávat ni prostředky pro ekonomický a sociální rozvoj a pomáhat také na poli vzdělání, výchovy, zdravotnictví a práva.

Prvním konkrétním krokem se stal letos v září nákup 140 krav a tří býků, dar českých sponzorů a krajanského odboru ministerstva zahraničí, jako vytoužená vstupní investice pro založení chovu skotu pro budoucnost celé komunity. Vkladem indiánů jsou perfektně zbudované ohrady a oplocení rozměrné pastviny, kterou získali do užívání od náčelníka vesnice Puerto Esperanza.

Na schůzi asociace byla předem přijata přísná pravidla hospodaření, organizace prací a jejich personálního zajištění. "Nemám žádné peníze, ale práce se nebojím. Nyní jsem šťastný, že moje děti a jejich děti, až jednou umřu, mají naději na živobytí," říká Nicanor Mártinez, Fričův paraguayský pravnuk, muž se srdcem kovboje, který osobně vybíral kupovaný dobytek na vzdálené farmě. Smekl široký propocený klobouk z hlavy, obhlíží stádo a směje krásnými zuby: "Nikdy vám nepřestaneme být vděční."

autor: Yvonna Fričová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka