Nad projekty dokumentaristy Otakáro M. Schmidta drží ochrannou ruku Pražské Jezulátko

5. červen 2012

Dnes (5. června) jsme po 11:00 hodině hovořili se úspěšným dokumentaristou České televize Otakáro Maria Schmidtem.

Z Divadla sklep, od Laury a jejích tygrů přes film Eliška má ráda divočinu, vedla spletitá cesta osudu režiséra Otakára Maria Schmidta až k religionistice a chuti přiblížit se Bohu. Nejen o důvodech, které člověka obrátí na stranu víry, přišel hovořit v dopoledním vysílání Dvojky, v rozhovoru s moderátorkou Marií Retkovou.

Víra a silné emoce

„Od pomyslného bahna esoteriky mě zachránila moje přítelkyně Jana, její rodina a hlubinná psychologie Anselma Grüna.“ Podle slov O. Schmidta byla ovšem tím hlavním vnějším podnětem tragédie v rodině, jak už tomu tak bohužel bývá: „Jana a její otec mě v těch nejtěžších chvílích pomáhali směřovat k duchovnu systematičtěji. Snažil jsem se očistit a být celistvější.“

Umělecká minulost

Láska k divadlu a hudbě režiséra ovšem nikdy neopustila. Právě divadlo pro něj bylo předstupněm k filmu, k němuž prý vždy tíhl: „Právě s Janou Studničkovou, se kterou vytváříme filmy, jsme si uvědomili, jak důležitý je v kinematografii pohyb. Choreografie v člověku se hodí a myslím, že i hudební minulost je velice dobrý základ.“ O. Schmidt studoval na Konzervatoři v Plzni nejen tanec, ale i vážnou hudbu a hru na klavír: „Osobně mám rád, když mohu čerpat jak z klasiky, tak z moderních trendů. Jelikož jsem prošel i hudebními pořady České televize, jsem ovlivněn širokým spektrem žánrů.“ K režisérově tvorbě můžeme přiřadit i oblíbené televizní cykly věnované právě hudbě, jako např. Prology nebo Paskvil.

Z filmu Pražské Jezulátko

Patronát svatých

Pražské Jezulátko je pojem, který je usídlen v širším povědomí spíše ve světě, než mezi Pražany. Jak a kdy tento fenomén vznikl? „Právě o tom pojednává náš stejnojmenný film, na který se můžete podívat. Aktuálně vychází na DVD a kromě Běloruska se s celým projektem dostaneme např. do Peru, kam nás pozvala tamní velvyslankyně a provázet nás bude osobně ministr kultury.“ Nečekaný zájem o celý projekt přikládá režisér, a celý jeho tým, právě ochranné záštitě Jezulátka a jeho duchovní síle.

Více si poslechněte v záznamu rozhovoru na začátku článku…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.