Nad jižními Čechami budou létat vojenské vrtulníky. V rámci cvičení Dark Blade

9. květen 2019 10:00

Dnes začíná mezinárodní cvičení Dark Blade 2019. V České republice se koná poprvé. Hostí ho 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec u Náměště nad Oslavou.

Kromě českých vojáků se ho zúčastní i vojáci z dalších pěti evropských zemí. Budou trénovat i ostré střelby, vysazování parašutistů a potápěčů, přepravu lidí i psů nebo třeba noční lety.

Cvičení konané pod záštitou Evropské obranné agentury (EDA) je naplánované do 3. června, řekla mluvčí cvičení Zuzana Špačková.

Libavá, Boletice, Bechyně, Prostějov

Hlavní části cvičení se budou konat ve vojenských újezdech Libavá a Boletice, cvičit se bude i v okolí Náměště, na Březině nebo u bechyňské posádky a na prostějovském letišti.

Podle Špačkové dnes bude na místa cvičení najíždět těžká technika, budou se stavět stanová městečka a připravovat terén. První zahraniční účastníci dorazí 13. května. „Budou přistávat i velká letadla přivážející podporu jednotlivým státům. Samotné cvičení propukne 20. května,“ řekla Špačková. Jeho hlavní letecká část skončí 31. května.

Mezinárodní spolupráce

Úkolem cvičení bude především nácvik mezinárodní spolupráce při přípravě a plánování letů, jednotlivé armády ale budou moct cvičit i podle svých požadavků. V plánu tak jsou třeba transportní lety s nákladem v podvěsu, slaňování, lety s nočním viděním nebo vzdušná ochrana konvoje. Zúčastní se ho asi 800 českých a 300 zahraničních vojáků z Belgie, Německa, Polska, Maďarska a Slovinska.

zdroj: ČTK
Spustit audio