Náchod už zná vedení své radnice. Jaká je situace v Broumově, Hronově a Červeném Kostelci?

10. říjen 2018 11:09

V městech a obcích pokračují povolební vyjednávání. Výjimkou není ani Náchodsko. Tam zjišťoval podrobnosti v jednotlivých místech reportér Václav Plecháček.

Jistotu o složení vedení radnice už mají například v Náchodě, kde pokračují z velké části ti samí politici jako v předchozích čtyřech letech.

V Náchodě je domluvená nová koalice. Radnici bude vládnout čtyřkoalice v čele s Janem Birke

Průhled na Náchodský zámek, vpravo za morovým sloupem je Stará radnice, kde sídlí i MIC

Na spolupráci se v neděli večer dohodla vítězná ČSSD s koalicí ODS a STAN, KDU-ČSL a Patrioty města Náchoda. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít čtyřkoalice 19 hlasů. V čele města zůstane Jan Birke z ČSSD, který je starostou Náchoda od roku 2010. Pár minut po uzavření dohody s ním mluvil reportér Ondřej Vaňura.

Blízko k dohodě jsou i v nedalekém Červeném Kostelci. Tam bude s největší pravděpodobností pokračovat stávající starosta Rostislav Petrák z TOP 09. Ten kandidoval za hnutí Spoluobčané a získal nejvíc preferenčních hlasů, jeho strana i nejvíc mandátů. K dohodě spějí Spoluobčané s dalšími dvěma subjekty.
„V rámci koaličních vyjednávání jsme se potkali s politickou stranou KDU-ČSL, která byla druhá v pořadí. A současně byli přizváni k jednání i zvolení zastupitelé za Město +. S těmito subjekty hledáme programovou shodu a bavíme se o případné spolupráci," říká Rostislav Petrák.

Na koalici jsou prakticky domluveni i v Broumově. Také tam získala nejvíc mandátů strana vedená dosavadním starostou - Jaroslavem Bitnarem. Volba pro Broumov získala v novém zastupitelstvu šest mandátů. Zatím ústně je domluvená spolupráce s Broumováky a KDU- ČSL, nově budou v koalici i Nestraníci.
„Máme dohromady 15 mandátů. Samozřejmě zatím není nic definitivně podepsáno. Na něčem jsme se dohodli a teď je to ve fázi připomínkování. Předpokládám, že by mohlo být ve středu vše podepsané a potom to bude definitivní," vysvětluje Jaroslav Bitnar.

V některých jiných městech čeká vedení radnic velká změna

Na Náchodsku jsou ale i města, kde se vedení radnice s největší pravděpodobností úplně obmění. Třeba Hronov. Tam získal největší podporu obyvatel Rozvoj města - voliči dali téhle straně téměř 32 procent hlasů.

Hronov si půjčí 50 milionů na stavbu nového městského úřadu

Podle jednoho z lídrů kandidátky Karla Járy je už domluvená spolupráce s hnutím ANO, jedná se i s dalšími subjekty: „I když s hnutím ANO máme po výsledku voleb většinu v zastupitelstvu, chceme jednat i s ostatními o budoucím uskupení rady města a jednotlivých postů."

Jasno může být v Hronově až za pár týdnů, jistě ale ve vedení města končí dlouholetá starostka Hana Nedvědová z hnutí Patrioti.

Spustit audio

Související