Načasování ruských explozí v Kyjevě pravděpodobně nesouvisí s návštěvou české vlády, míní Petráš z Univerzity obrany

31. říjen 2022

Přestože bylo v pondělí ráno v Kyjevě slyšet několik výbuchů, čeští ministři do ukrajinské metropole odjeli na plánované jednání se svými protějšky. Na programu by měla být česká pomoc Ukrajině s poškozenou energetikou, ale i finanční pomoc Evropské unie na obnovu válkou zničeného státu. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bude Ukrajina potřebovat znovu vybavit policii, aby mohla řešit případné další migrační vlny nebo návraty obyvatel zpátky do země.

O výbuších v Kyjevě od pondělního rána informují ukrajinští představitelé i místní média. Podle starosty města Vitalije Klička exploze zasáhly kritickou infrastrukturu.

Hosté:
Ondřej Benešík, KDU-ČSL, člen zahraničního výboru
Luděk Niedermayer, europoslanec za TOP 09, 1. místopředseda Hospodářského a měnového výboru EP
David Stulík, seniorní analytik bezpečnostního centra Evropské hodnoty, řadu let působil jako diplomat na pozici tiskového mluvčího Delegace Evropské unie v Kyjevě
Zdeněk Petráš, plukovník generálního štábu v záloze z Univerzity obrany v Brně

„V takové situaci je bezpečnost pohybu vládních činitelů pro bezpečnostní složky skutečnou noční můrou. V době míru je situace naprosto odlišná a je těžké říct, zda lze v tomto případě počítat s účinnou ochranou z ukrajinské strany,“ popisuje Zdeněk Petráš, který je plukovníkem generálního štábu v záloze z Univerzity obrany v Brně.

Podle něj by však útok na místo jednání neměl pro ruskou stranu žádný pozitivní přínos. Zároveň načasování explozí pravděpodobně nesouvisí s návštěvou české vlády, a tudíž nejde o žádný diplomatický signál. Podle Petráše by byly útoky vedeny se stejnou intenzitou i v případě, že by se současná jednání nekonala.

O čem se bude jednat

Zastoupení ministrů na kyjevském jednání by mělo reprezentovat všechny hlavní oblasti, o kterých chce česká vláda s ukrajinskou stranou jednat. Vzhledem k českému předsednictví by vláda měla mít možnost výsledky jednání převést i na evropskou úroveň.

Čtěte také

„Naši rezortní ministři momentálně předsedají formacím v Radě EU, což je v této situaci velice důležité. Tím pádem nejde už jen o bilaterální schůzky většiny vlády s ukrajinskými protějšky, ale taky o moment, kdy můžou naši ministři výsledky jednání přenést na evropskou úroveň,“ vysvětluje člen zahraničního výboru a předseda pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) by předmětem dnešních jednání mezi českými a ukrajinskými ministry mělo být i zapojení českých nevládních organizací a firem do poválečné obnovy Ukrajiny. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce zase jednat o současných výzvách spojených s migrací.

Měli bychom zmenšit byrokracii na hranicích, protože dnes tam vlaky váznou týden i více.
Petr Krogman

„Jde například o propojení systému databází nezletilých uprchlíků tak, abychom věděli, kteří lidé se v Česku nachází, a aby nezletilí nemohli být využívaní. Zároveň by měl ministr Jurečka jednat i o humanitární pomoci vnitřně vysídleným uprchlíkům,“ doplňuje Benešík.

Česká pomoc s vývozem zemědělských produktů z Ukrajiny

Tématem jednání ministrů v Kyjevě může být i ruské vypovězení účasti na dohodě o vývozu zemědělských výrobků z Ukrajiny po moři a následné kroky, kterými může Česko Ukrajině s exportem pomoct. Podle Petra Krogmana, který je prezidentem ukrajinsko-české obchodní komory, existují tři zásadní body, v nichž může Česko zasáhnout.

Čtěte také

„Jde především o suchozemský transport. V první řadě bychom měli zmenšit byrokracii na hranicích, protože dnes tam vlaky váznou týden i více. A nejde jen o vlaky, ale i o nákladní automobily.“

„Druhým bodem je navýšení kapacit překladišť, ať už jsou na ukrajinské, slovenské, nebo polské straně. Ty často spravují firmy, které ani nemají potřebné vybavení. Třetím krokem by pak mělo být zprůchodnění železnic a upřednostnění dopravy nákladního zboží, potravin a energií před osobní dopravou,“ říká Krogman.

Podle Benešíka budou o zmíněných krocích politici jednat. Zároveň ale upozorňuje na to, že Česko v pomoci nesmí zůstat samo. „Náš ministr zemědělství, popřípadě dopravy, může tuto záležitost přenést na úroveň Rady EU. To bude zásadní moment pro vyřešení těchto otázek,“ dodává Benešík.

Poslechněte si celé Téma dne v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , arych
Spustit audio

Související