Nabírání váhy v dětství ovlivňuje krevní tlak

22. září 2010

Tempo, kterým děti po narození přibývají na váze, zřejmě ovlivňuje jejich krevní tlak v dospělosti.

Epidemiologové z britské Bristolské univerzity hledali důvody, proč někteří lidé v dospělosti trpí zvýšeným krevním tlakem, zatímco jiní tento problém nikdy nepoznají. Na rozdíl od jiných studií se ta jejich zaměřila na faktory během prvních měsíců a let lidského života. Vědci zhodnotili údaje o 679 dospělých, kteří byli jako děti sledováni v rámci výzkumu tělesného růstu.

Logo

Zjistili, že na krevním tlaku dospělých se podepsalo tempo, kterým jako děti přibývali na váze. Děti, které rychle přibíraly na váze během prvních pěti měsíců po narození a potom mezi 2. a 5. rokem života, měly v období mladší dospělosti zvýšený systolický krevní tlak.
Děti, které nabraly na váze bezprostředně po narození, měly jako dospělí lidé zvýšený diastolický krevní tlak.

Podle autorů studie je toto zjištění významné především z hlediska veřejného zdravotnictví. Jestliže dnes děti po narození přibírají rychleji než v minulosti, dá se v budoucnosti ve skupině mladých dospělých lidí očekávat nárůst počtu případů zvýšeného krevního tlaku.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.