Na zelené hranici u Klínů v Krušných horách uspořádali Češi a Němci společný piknik

17. květen 2020

Koronavirová pandemie už dva měsíce omezuje setkávání přátel, rodin a známých v blízkosti státních hranic. Klub česko-německého přátelství proto přišel s myšlenkou na tzv. Sobotu pro sousedství.

Před dvěma týdny se na šesti místech česko-německé hranice konala setkání, kterých se účastnila zhruba stovka lidí z Čech i Německa. Včera už takových míst na česko-německé hranici bylo deset, další pak vznikla i na hranici s Polskem a Rakouskem.

Na setkání v Krušných horách na Klínech na Mostecku dorazily čtyři desítky lidí, kteří přišli s napečenými koláči, kávou nebo čajem.

Až z Prahy například přijela pozdravit německé sousedy Lenka Šaldová: „Chceme podpořit iniciativu na otevření hranic,“ uvedla svou motivaci.

Jak se zrodil nápad na sousedská setkávání, vysvětluje za Klub česko-německého partnerství Vladan Reňák: „Lidi se teď nemohou normálně setkávat, scházet, jsou rozdělené rodiny, kamarádi. My všechna opatření respektujeme, ale přemýšleli jsme, co tak můžeme udělat. Můžeme se sejít alespoň takhle na hranici, něco dobrého popít, pojíst, popovídat si, zazpívat si.“

Na setkání přišel německý manželský pár seniorů s trekingovými holemi, chybí jim otevřené hranice: „Je to nepříjemné. Manžel rád jezdí na kole na českou stranu, a teď nemůže, což mu vadí. V zimě jsme v Čechách jako doma, máme tu mnoho přátel a rádi sem jezdíme,“ říká seniorka.

Lars Helbig se dokonce začal učit česky, chce totiž poznávat a rozumět svým českým sousedům. „Dobrý den, jedno pivo, prosím, jídelní lístek, prosím,“ neztratí se zatím se svou češtinou v příhraničních hospodách.

Z Chomutova si přijel na Klíny popovídat s německými sousedy Miroslav Koranda: „Ze všech koronavirových opatření mi právě nejvíce vadí uzavření hranic. Jsem tady z Krušných hor a jsem zvyklý ten prostor vnímat jako jeden, ne jako rozdělený hranicí. Takže si to chci užít aspoň takhle a doufám, že se to brzy otevře,“ uzavírá.

Na hranicích se i zpívalo. Třeba oblíbená píseň Včelka Mája, jejíž slova dobře znají Češi i Němci.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související