Na Velehradě se uskuteční poslední rozloučení s kardinálem Špidlíkem

30. duben 2010

Na Velehradě se dnes naposledy mohou lidé rozloučit s kardinálem Tomášem Špidlíkem. Ten zemřel v Římě 16. dubna. Zádušní mše začne v 16 hodin. Po ní bude rakev přenesena do Královské kaple k odpočinku.

Jak připomněl biskup brněnský Vojtěch Cikrle, bylo to jeho přání, protože vztah k domovu byl pro něj velmi důležitý.To mu ale nebránilo orientovat se v problémech světových.

„Do Centra Alleti, kde žil a pracoval, přicházeli protestanti, muslimové i další. Díky Tomášovi Špidlíkovi padaly všechny opony, které si člověk vytvoří před někým, kdo je jiný. On byl hybatelem toho, že člověk viděl toho druhého úplně jinak, než by ho vnímal za tou oponou,“ řekl Vojtěch Cikrle.

„Velehrad je již od počátku 20. století centrem takzvaných unionistických snah, dialogu a spolupráce mezi západním a východním křesťanstvím. A protože Špidlík byl propagátorem této ideje spolupráce, je logické, že si přál být pohřben jednak v rodné zemi a také v tomto centru,“ uvedl odborník na dějiny katolické církve Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie Věd.

Kardinálem jmenoval Špidlíka v roce 2003 papež Jan Pavel II. Jezuitský duchovní se tak po Miloslavu Vlkovi stal 21. kardinálem z českých a moravských diecézí. V Itálii žil přes 50 let.

Tomáš Špidlík, boskovický rodák, byl teolog, filozof a spisovatel. Absolvoval studia na papežském Orientálním ústavu a přednášel na univerzitách v Římě, ale i v Africe nebo ve Spojených státech.

„Z díla kardinála Špidlíka bych především vyzdvihl práce, které se věnují symbióze mezi západním a východním křesťanstvím. Špidlík v této symbióze viděl základy pro budoucí, sjednocující se Evropu. Tento odkaz je důležitý i pro budoucnost. Kardinál Špidlík byl jedním z nejvýznamnějších novodobých teologů,“ dodal historik Šebek.

V roce 1998 ho tehdejší prezident Václav Havel vyznamenal řádem Tomáše Garrigua Masaryka. Populární byly jeho pravidelné páteční promluvy na Radiu Vatikán.

autoři: Zuzana Kopuletá , pir , bum
Spustit audio