Na svatého Martina bude co pít. Zachránilo nás zářijové slunce, pochvalují si vinaři

8. listopad 2021

Vinaři ještě v srpnu hodnotili letošní úrodu vinné révy špatně. Pak ale zabodovalo zářijové slunce a hrozny přece jen dozrály podle jejich představ.

„Dostatek slunce v měsíci září je pro úrodu kvalitního vína rozhodující. A letos jsme měli přece jen štěstí,“ pochvaluje si i pardubický znalec vína Roman Nimmertondl.

V listopadu je čas na mladé víno

Letošní mladá vína slibují svěžest, šťavnatost, dostatek pikantní kyselinky a vůni i chuť subtropického ovoce.

„Vůbec není na škodu, když mladé víno trochu perlí,“ dodává odborník Nimmertondl, který už se těší na Svatomartinskou ochutnávku, kterou pořádá po roce půstu, kdy jeho vinotéka fungovala jen díky tzv. okénku.

Svatomartinské se vyrábí jen z vybraných odrůd.

Vína bílá:

  • Müller Thurgau
  • Veltlínské červené rané
  • Muškát moravský (od roku 2010)

Vína červená nebo růžová

  • Modrý Portugal
  • Svatovavřinecké
  • Zweigeltrebe (od roku 2013)
  • Jak poznáte Svatomartinské víno?

Pokud chcete to pravé Svatomartinské víno, hledejte obrázek svatého Martina na etiketě lahve. A raději si zkontrolujte rok výroby. V některých obchodech jsou k vidění i starší ročníky tohoto vína, což by podle Romana Nimmertondla být nemělo.

Beaujolais jako obchodní tah

Beaujolais nouveau je francouzské mladé víno, které vzniklo z marketingových důvodů, jak vysvětluje Roman Nimmertondl: „V 60. letech měli Francouzi přebytek révy, tak udělali marketingový tah a vytvořili z toho přebytku mladá vína. Akce se ujala a Francouzi si tohle mladé víno zamilovali.“

Ale Svatomartinské víno spojené s husou má v Česku mnohem delší tradici. „Svatomartinské víno se pilo už za císaře France Josefa. Lidé hodovali a slavili konec hospodářského roku. Včetně vinařů,“ uzavírá svůj výklad historie Svatomartinského vína Roman Nimmertondl.

Spustit audio

Související