Na start 5. ročníku charitativního běhu pro hospic v Litoměřicích se postavilo na 700 nadšenců

16. červen 2019

Běhy pro hospic se stávají tradicí, Mají pomoci těmto zařízením po celé republice. Jeden se běžel 15. června v Litoměřicích –pro hospic svatého Štěpána.

Na start 5. ročníku charitativního běhu se postavilo na sedm stovek běžců. Startovné slouží přímo jako pomoc pro hospodaření hospice.

„Akce byla úspěšná. Přišlo 700 běžců, k tomu možná dalších 200 až 300 diváků. Atmosféra byla skvělá a nikomu se snad nic nestalo, doufejme,“ shrnuje s úsměvem organizátorka akce Renata Kutina Vášová.

Lidé, kteří nezávodili, mohli hospic podpořit také – přes ambasadory. Těch, ať už v podobě jednotlivců, nebo týmů, bylo 20.

„Být ambasadorem znamená přijmout sám pro sebe nějakou zodpovědnost, že vyzvete lidi, aby hospicu poslali peníze. V osobě ambasadora ty peníze nejsou anonymní, protože vy to zaštiťujete svým jménem, a těm lidem garantujete, že když ty peníze pošlou, tak půjdou na správné místo,“ vysvětluje Jitka Kopecká, jedna z ambasadorů.

Sama svou pozici vnímá jako doživotní splátku hospicu – před 4 lety v něm měla tatínka a rozhodla se, že bude všemožnými způsoby chod tohoto zařízení podporovat.

Každý z účastníků si mohl vybrat trasu podle svým možností a schopností. Na děti do 6 let čekala dráha na půl kilometru, nejdelší trať byla 11kilometrová.

„Letošní ročník měl velký cíl – dofinancování zásadní přestavby hospice. To umožní nejen rozšíření půjčovny pomůcek, ale i vybudování bezbariérového nájezdu pro postele do naší zahrady,“ doplnila Renata Kutina Vášová.

autor: Michael Kliment
Spustit audio

Související