Na sociálním odboru v Úpici musí mít specialistu pro práci s mládeží. Sehnat ho nebude lehké

29. listopad 2018 09:04

Úpice posílí sociální odbor radnice o pracovníka zaměřeného na sociálně právní ochranu dětí. Ten v šestitisícovém městě zatím chyběl, radnici to vytkla kontrola z krajského úřadu Královehradeckého kraje.  

Na náhradní rodinu momentálně v Královéhradeckém kraji čeká 240 dětí. Pěstounů je nedostatek

dítě, mimino, miminko, ruka

V Královéhradeckém kraji je málo vhodných pěstounů. Chybí především ti, kteří by se starali o vícečetné sourozenecké skupiny, starší děti nebo děti menšinového etnika. Aktuálně tak na náhradní rodiče čeká dle údajů krajského úřadu 240 dětí z kojeneckých ústavů a dětských domovů.

„Na městě Úpice proběhla kontrola krajského úřadu. A v kontrolních závěrech nám bylo vytknuto, že nemáme pracovníka sociálně právní ochrany dětí. Tuto skutečnost se v současné době snažíme napravit," říká tajemnice městské úřadu v Úpici Šárka Bušinská.

Současný odbor sociálních věcí v minulosti s dětmi pracoval, zaměstnankyním ale chybí potřebná kvalifikace. V některých případech jim tak musel vypomáhat pracovník OSPODu z 15 kilometrů vzdáleného Trutnova.

Sehnat odborníka na práci s dětmi ale může být problém

Na novou pozici teď úpická radnice vypsala výběrové řízení, podle Šárky Bušinské ale může být problém odborníka sehnat.
„Dá se říct, že Úpice je částečně problémovým městem. Máme hodně sociálně nepřizpůsobivých obyvatel. Proto nepředpokládám, že by zájem o práci sociálního pracovníka u nás v Úpici byl nějak veliký. A že bychom takového pracovníka v nějaké brzké době sehnali."

Projekt Čtení pomáhá, podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti

V ideálním případě by nový sociální pracovník mohl nastoupit na začátku příštího roku. Pokud nebude mít dostatečnou kvalifikaci, město mu umožní dovzdělání.

Může ale nastat i situace, že se o práci nikdo nepřihlásí.
"V takovém případě, pokud nikoho nesežene, tak se obrátíme na město Trutnov a budeme s ním jednat o nějaké spolupráci, kde by nám tohoto úředníka poskytli," říká starosta Úpice Petr Hron z hnutí Žít v Úpici.

Jednou z možností jak nového pracovníka sehnat je podle něj nabídnout mu nejrůznější benefity, například zajistit bydlení.

Spustit audio

Související