Na Slovensku testují nový bioplast, který se rozloží i v obyčejném domácím kompostu

9. srpen 2019

Plasty tvoří podle OSN 90 % znečištění světových oceánů. Přestože ale existují stovky druhů bioplastů, odborníci upozorňují, že jejich šetrnost k přírodě je často sporná.

„Pod pojmem bioplasty se skrývá celá škála materiálů, které se výrazně liší v užitkových i ekologických vlastnostech. Příkladem jsou třeba oxobiodegradabilní plasty, které už dnes EU zakázala. Ukázalo se totiž, že jsou závadné a produkují mikroplasty,“ vysvětluje Pavol Alexy z Fakulty chemické a potravinářské technologie Slovenské technické univerzity.

Není bioplast jako bioplast. Předpona „bio“ nutně neznačí rozložitelnost v přírodě, vysvětluje chemik

Bioplast má široké možnosti použití - ilustrační foto

V současné době existuje na 300 druhů bioplastů. Tento pojem ale může vzbuzovat někdy falešnou představu, že jde o ekologický a v přírodě snadno odbouratelný materiál.

Tým Pavola Alexyho čeká na patent druhé generace vlastního bioplastu, který má dobré užitkové vlastnosti a přitom se rozloží i v obyčejném domácím kompostu. Jednou ze složek výroby navíc může být i použitý fritovací olej, což dává slovenskému výzkumu další ekologický rozměr.

K otázce rozložitelnosti prý tým vědců přistupoval od začátku nekompromisně. „Nechtěli jsme žádné polovičaté eko-řešení. Všechny suroviny jsou z obnovitelných zdrojů a aditiva, která používáme, jsou biologicky rozložitelná. Z našich plastů zůstane voda, COa biomasa,“ říká výzkumník.

Aktuálně se bioplast ze Slovenska testuje na rozložitelnost v mořské vodě. A i když se zatím testy jeví nadějně, Pavol Alexy se obává, že ve chvíli, kdy lidstvu představí plast rozložitelný v mořské vodě, nezodpovědní lidé začnou do moře vyhazovat všechno. „Nevím, jestli je to dobrá cesta, protože v oceánu to prostě nemá co dělat,“ uzavírá.

Ve druhé části pořadu se dozvíte, co se děje s obsahem hnědých popelnic na bioodpad a zda je vhodné do nich vhazovat i rozložitelné sáčky. Ředitel odboru odpadu ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart také představí kampaň „Dost bylo bioplastů“ a vysvětlí, proč jsou z pohledu ministerstva bioplasty nevyhovující.

autoři: Tea Veseláková , marz
Spustit audio

Související