Na Slovensku rychle přibývá cizinců. Nesmíme zanedbat integraci, varuje komentátor

„Pokud bychom měli vybrat fenomén, který v uplynulém roce ovlivnil chod Slovenska, je to jednoznačně příchod zahraničních pracovníků,“ píše v úvodu svého textu komentátor slovenského deníku Pravda Marián Repa.

Počet cizinců pracujících u našich východních sousedů totiž loni začal prudce růst a dosáhl téměř padesáti tisíc. Po mnoha letech, kdy Slováci odcházeli za prací do zahraničí, tak byli loni sami najednou konfrontováni s masivním přílivem Srbů, Rumunů a Ukrajinců do země, uvádí Repa.

Myslí si, že pokud slovenská vláda od letošního května usnadní zaměstnávání cizinců v regionech s nezaměstnaností nižší než 5 procent, je možné očekávat zejména na západním Slovensku příliv dalších zahraničních dělníků. „Je naivní si myslet, že tito lidé budou donekonečna pendlovat mezi svou rodnou krajinou a Slovenskem. Naopak, dá se předpokládat, že časem se někteří rozhodnou u nás zůstat natrvalo,“ soudí slovenský novinář.

Rakušané v integraci nevěří

Už v uplynulém roce na Slovensku v některých městech a vesnicích vyvolávala přítomnost cizinců napětí. Aby se do budoucna předešlo zbytečným problémům, je potřeba se seriózně zabývat otázkou, jak tyto lidi integrovat. Jinak budou narůstat nejen obavy Slováků z cizinců, ale i konflikty.

„Pokud totiž nedokážeme integrovat ty, kteří jsou nám jazykově i kulturně blízcí, tak co potom, když k nám začnou přicházet lidé z úplně jiných kultur?“ ptá se komentátor. Varováním by pro Slováky prý měl být aktuální průzkum zveřejněný v rakouském deníku Der Standard.

Podle sondy jen čtvrtina Rakušanů věří, že integrace cizinců může být úspěšná. Přitom ještě loni si to myslelo až 37 procent dotázaných. „Samozřejmě to, jak lidé věci vnímají a jaká je skutečnost, se často značně liší. Ale jistou korelaci mezi zanedbanou integrací a negativním vnímáním schopnosti cizinců začlenit se do společnosti nelze popřít,“ uzavírá Marián Repa svůj text ve slovenském deníku Pravda.

autor: thk
Spustit audio