Na rušených ubytovnách v Ústí nad Labem roste napětí. Lidem se nedaří sehnat nové bydlení

7. červen 2018

Nervozita a napětí stoupají na dvou ubytovnách v Ústí nad Labem, které na konci měsíce ukončí provoz. Většina lidí má problém sehnat nové bydlení.

Podle svých slov obyvatelé ubytovny zatím narážejí buď na kauci, na to, že jsou z ubytovny, Romové, nebo majitelé nechtějí čekat na doplatek za bydlení a chtějí nájem hned.

Jde o zhruba 230 lidí – z toho je přibližně 80 dětí. Napětí mezi nimi roste a v úterý (5. 6.) se zvrhlo i v potyčku s pracovníky organizace Člověk v tísni.

Rušená ubytovna na Klíšské ulici

Olga Kotíková je na ubytovně 12 let – žije tu s 5 dětmi. Spolupracuje s organizací Člověk v tísni.

Vysvětlila, proč od terénních pracovnic odmítala nabídky volných bytů v Předlicích: „Já tam mám problémy, prostě tam jít nemůžu. To jsem té sociální pracovnici říkala, ale ona mě pořád přesvědčovala, až jsem se rozčílila a řekla jsem ne. Pak mi řekla, že je tu varianta, že dvě mé děti dají do Klokánku, protože mě nikde neubytují s pěti dětmi. Ale to si vůbec nedovedu představit, zbavit se dítěte.“

Olgy Kotíkové se následně zastalo několik obyvatel ubytovny. Ředitel pobočky společnosti Člověk v tísni Vít Kučera k incidentu řekl: „Předpokládám, že to kolegyně myslely tak, že to nejméně špatné ze špatných řešení je dočasně někam dát děti a zařídit si život bez nich, protože to půjde snáz a rychleji. A pak se za ní děti mohou zpět nastěhovat.“

Nakonec se zadařilo i Olze Kotíkové z ubytovny v Klíšské. Sociální odbor obvodní radnice jí sehnal alespoň jednu místnost. Bere to jako dočasnou jistotu, aby nezůstala s dětmi na ulici.

Organizace Člověk v tísni vyzvala město, aby připravilo krizový plán pro případ, že se zejména rodinám s dětmi nepodaří najít nové bydlení.

Spustit audio

Související