Na RumFestu v Praze můžete ochutnat 154 druhů třtinového rumu

26. duben 2013

Na pražské Novoměstské radnici se koná 1. ročník festivalu RumFest. Návštěvníci mohou ochutnat 154 druhů třtinového rumu a dozvědět se něco o historii a způsobech podávání tohoto nápoje.

„Kvalitní třtinový rum asi v Česku nikdy nebude v prodejích větších než tuzemák, nicméně kategorie třtinových rumů je v Česku z importovaných lihovin ta nejrychleji rostoucí. Mezi lety 2002 a 2011 je nárůst prodejnosti 400 procent,“ říká organizátor RumFestu a vydavatel časopisu BarLife Martin Kraut.

Podle Krauta je možností, jak vychutnávat rum, spousta: „Buď v klasických rumových koktejlech, nebo svařené starší rumy se dají pít samotné pomaličku s ledem.“

Návštěvníci RumFestu mohou ochutnat 154 třtinových rumů z celého světa. „Jsou to opravdu malé porce, jeden nebo dva centilitry, takže to není o bezbřehém pití alkoholu,“ upřesňuje Kraut.

V rámci RumFestu proběhnul seminář světoznámého „Rum-Ambassadora“ s jamajskými kořeny Iana Burrella. Během přednášky „Vše, co jste chtěli vědět o rumu“ Burrell mluvil o historii a výrobě rumu, prezentoval některé druhy tohoto nápoje a rozdíly mezi nimi.

Návštěvníci si také mohli poslechnout kubánskou kapelu. Program RumFestu skončí v 21 hodin, od 22 hodin začne afterparty v klubu Phenomen.

autoři: dab , psi
Spustit audio