Na řidiče v Žatci čeká řada uzavírek. Připravuje se tam tradiční Dočesná

31. srpen 2011

Sklizeň chmele na Žatecku jde do finále. To také znamená, že se blíží dvoudenní oslava v ulicích Žatce - tzv. Dočesná. Začne v pátek a město se na ní připravuje už od počátku tohoto týdne. A to mimo jiné znamená uzavírky a dopravní komplikace pro řidiče.

Omezen je už teď provoz zejména v centru města, tedy v okolí náměstí Svobody, Hošťálkova a Žižkova náměstí. Také u autobusového nádraží a v okolí Chrámu chmele a piva. Na mnoha místech už stojí stánky, pouťové atrakce a tam, kde ještě nestojí, najíždí nákladní auta s atrakcemi na návěsech.

Běžný návštěvník se už do centra Žatce nedostane, vjedou sem jen ti, kteří mají zvláštní povolení. Omezen je také provoz autobusového nádraží. Od pátku do neděle nebude prakticky vůbec v provozu, jednotlivé spoje budou odbavovány z ulic Obránců míru a z ulice Nákladní.

Pokud se chystají návštěvníci na Dočesnou autem, musí počítat s tím, že svůj vůz zanechají na odstavných parkovištích v okrajových částech města. Do centra ani do přilehlých ulic se zkrátka nedostanou.

Dočesná oficiálně začne v pátek v 18 hodin, za účasti chmelobrany a slavnostních fanfár. Z pátečního programu je asi jedním z největších taháků koncert Michala Prokopa a jeho skupiny Framus 5.

V sobotu si pak jistě žádný muž nenechá ujít po třinácté hodině představení finalistek Miss chmele a piva -dívky budou soutěžit například v česání chmele nebo v tanci s korbelem na hlavě. Od půl páté na hlavní scéně zahrají slovenští No name a hned potom legendární Vltava s Robertem Nebřenským a Olympic.

Za zmínku stojí i historické tržiště ve Dvořákově ulici nebo celostátní setkání sběratelů pivních etiket a kuriozit, které se uskuteční v restauraci Chaloupka Slavoj Žatec.

autoři: Alexandr Mitrofanov , Jan Beneš
Spustit audio