Na Přemysla Otakara II. byla léty nakupena řada pověr a mýtů. Až zařve lev ho má očistit, nastiňuje režisér Svatoš

22. duben 2022

Celovečerní dokumentární film nazvaný Až zařve lev popisuje Přemysla Otakara II. v kombinaci s poutníkem Odorikem, který jako první Evropan s českými kořeny ušel desítky tisíc kilometrů až do Tibetu. „Král železný znamená, že se proslavil slavnou těžkou jízdou a možná i to, že byl vůči české šlechtě i nepřátelům tvrdý,“ vysvětluje režisér Jan Svatoš.

„Zlatý je synonymum a nadsázka pro bohatství – měl totiž pochopitelně stříbro. Horší je to, že tyto dva stavy v lidech evokují, že to byl takový ten král, který možná zaslouženě padl na Moravském poli. Protože k nám pozval Němce a tisknul českou šlechtu. A pak měl ty ,prachy‘, takže si to vlastně skoro zasloužil. Tato zkratka se mi opravdu nelíbila, tak jsme se tomuto klišé snažili vyhnout,“ doplňuje Svatoš.

To, co ho přivedlo na myšlenku točit film o Přemyslu Otakarovi II., popisuje jako zakořeněnou lásku k české historii. „Bylo to asi i cestování, protože se obě postavy prolnuly v severoitalském Pordenone, což byla kdysi nejjižnější výspa českého království.“

„Na českého krále, který byl mimochodem velkým vzorem pro Karla IV., byla léty nakupena řada antimýtů, pověr či habsburské propagandy, takže naše snaha byla ho očistit,“ dodává Jan Svatoš.

Celý pořad Hovory Vladimíra Kroce najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související