Na pražském magistrátu zavládla patová situace. Dohodnout se je téměř nemožné, tvrdí politolog Jelínek

3. listopad 2022

Pražští zastupitelé se dnes poprvé od voleb scházejí na ustavujícím zasedání. Více než měsíc po volbách však stále není jasné, kdo další čtyři roky metropoli povede. Pokud ke shodě nedojde a nové vedení se neodhlasuje, chod hlavního města to neovlivní. „Město bude řídit stále současná rada a pokud by některé materiály schvalovalo zastupitelstvo, již by to schvalovali noví zastupitelé,” vysvětluje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Hosté:
Adam Bejšovec, redaktor Českého rozhlasu
Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy
Patrik Nacher, lídr pražského hnutí ANO
Lukáš Jelínek, politolog

S takovým postupem počítá koalice Spolu. Vyplývá to z programu zastupitelstva, který rozeslala ostatním klubům. „Je potřeba ustanovit tři výbory, které předpokládá zákon. Nová rada by se řešila na pokračování ustavujícího zastupitelstva. Navrhujeme, aby bylo přerušeno do 24. listopadu,” okomentoval rozhodnutí koalice předseda klubu Spolu Zdeněk Zajíček z ODS.

„Chceme, aby se ustanovilo zastupitelstvo a potom se rozeběhnou další vyjednávání. Pro nás stále preferovaná varianta je (rada) na vládním půdorysu,” rozebírá Zajíček. „Nechceme vyjednávat o žádných jiných nabídkách.”

Čtěte také

Podle politologa Lukáše Jelínka jde o silně patovou situaci, která nemá v Praze obdoby. „Už od předchozích voleb víme, že v Praze jsou zhruba čtyři relativně stejně silná uskupení, která se můžou za jistých okolností spojovat či rozpojovat. Každé z nich má svoje ambice, výsledkem je ten letošní pat,” rozebírá politolog Lukáš Jelínek.

Volba rady města

Koalice rady města by totiž podle Spolu měla sestávat z koalice Spolu, STAN a Pirátů. Ti ale požadují, aby součástí byl i dosavadní koaliční partner, uskupení Praha sobě.

„Přijde nám zcela logické, že když se na celostátní úrovni vytvářela vláda se zahrnutím všech demokratických stran, tak aby se v Praze postupovalo obdobně, tedy s přihlédnutím k té místní situaci, to znamená se zahrnutím Prahy sobě,” komentuje dosavadní primátor Prahy Zdeněk Hřib. Koalice Spolu to ale odmítá.

Považuji za krajně nešťastné, že s námi koalice Spolu komunikuje jen formou otevřených dopisů.
Zdeněk Hřib

Nabídku koalici Spolu také předložilo hnutí ANO. „Hlavním motivem je, aby nepokračovala rada, která už je nelegitimní, která nevzešla z těchto voleb a která i nadále přijímá rozhodnutí. Koalice Spolu si vzala čas na rozmyšlenou,” popisuje Patrik Nacher, lídr pražského hnutí ANO. Podle Zajíčka však koalice Spolu o této nabídce v současnosti neuvažuje.

„Praha doplácí na to, že je možnost udělat buďto koalici na vládním půdorysu, nebo na obsahovém půdorysu. Koalice Spolu chce vládní půdorys, ale na druhou stranu je zkušenost ODS opoziční. V opozici se s hnutím ANO koordinovala velmi dobře,” popisuje Jelínek detaily komplikované situace.

Program ustavující schůze

Problémem byl i samotný program ustavující schůze. Podle Hřiba se k němu koalice Spolu do dnešního rána nevyjádřila. Jednání o programu proběhlo až ve čtvrtek dopoledne, před vlastní schůzí zastupitelstva.

„Považuji za krajně nešťastné, že s námi komunikují formou otevřených dopisů přes média. Bylo by mnohem lepší se setkat u jednacího stolu,” okomentoval ve čtvrtek ráno potíže Hřib.

Čtěte také

„V momentě, kdy nechtějí volit novou radu, není vůbec potřeba volit např. zastupitele odpovědného za řízení městské policie. Nadále to zůstává odpovědností dosavadní rady,” doplnil. „Tyto kroky mi přijdou nadbytečné.”

Podle Jelínka jsou příčinou problémů odlišnosti v požadavcích a postupech jednotlivých stran.„Zatímco na té celostátní úrovni se lídrům dohodnout podařilo, tak na té pražské je to prakticky nemožné. Je to otázka stylu dělání politiky, prosazování priorit a podobně,” dodává Jelínek. „Osobní vztahy jsou už jenom třešnička na dortu.”

V celém pořadu téma dne se také dozvíte, jaké důležité body je podle současného primátora na ustavující schůzi nezbytné probrat či o jakou pozici a jaké konkrétní posty bude mít zájem hnutí ANO. Pořadem provází Šárka Fenyková.

autoři: Šárka Fenyková , mwal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.