Na počátku byla… fotografie. Mimořádná podcastová série RozhlaSTO přibližuje historii rozhlasu prostřednictvím archivních materiálů

12. duben 2023

Podcastová série RozhlaSTO mapuje historii rozhlasu na základě známých i pozapomenutých momentů, jejichž otisky se dochovaly na zvukových, obrazových nebo listinných materiálech. Všechny její epizody najdete exkluzivně v aplikaci mujRozhlas anebo ve vysílání Českého rozhlasu Plus každou sobotu dopoledne. Série volně navazuje na stejnojmennou obrazovou publikaci, která v květnu 2023 vyjde ve vydavatelství Radioservis.

Devět z dvanácti epizod série pokrývá chronologicky stoletý vývoj rozhlasu od prvního vysílání z Kbel po podcastový boom. Každá z nich začíná popisem konkrétní fotografie, jejíž příběh se stává odrazovým můstkem k hledání odpovědí na otázky obecnějšího charakteru, ať už z oblasti rozhlasového zpravodajství, dramatu, hudby, nebo techniky, tedy z nejrůznějších rozhlasových oborů.

Autoři epizod: Kateřina Kubalová, Jan Bumba, Jan Burda, Markéta Oddfish Nešlehová, Tomáš Dufka, Tomáš Černý, Šárka Fenyková, Zuzana Burešová, Lucie Korcová, Pavlína Nečásková, Jan Suchan, Naďa Reviláková
Dramaturgie: Martina Rasch a Daniel Kupšovský
Autor projektu: Tomáš Dufka
Zvuk a hudba: Jonáš Rosůlek

Zbylé tři epizody se věnují specifickým rozhlasovým tématům, týkající se posluchačů, regionů nebo sportovní reportáže. Třeba otázky spojené s rozvojem živého vysílání a cenzury se ale prolínají podcastem napříč.

Většina epizod podcastové série RozhlaSTO tedy pracuje s dobovými fotografiemi, které obsahuje spolu s odkazy v podobě QR kódů i stejnojmenná knižní publikace, vycházející u příležitosti 100. narozenin Českého rozhlasu. Například zřejmě úplně první dochovanou rozhlasovou fotografií je ta ze stanu v pražských Kbelích, kde se začala tehdejší společnost Radiojournal ozývat v květnu 1923 jako vůbec druhé rádio v Evropě hned po britské BBC.

Pozoruhodný je také snímek z Vánoc mezního roku 1937. Tehdy spisovatel Karel Čapek a elektroinženýr a vynálezce František Křižík směřovali po rozhlasových vlnách své mírové poselství k básníkovi Rabíndranáthu Thákurovi do tehdejší britské Indie a Albertovi Einsteinovi do amerického Princetonu.

Okamžik radostného uvolnění během pražského jara 1968 naznačuje fotka z dobového Týdeníku Rozhlas, která zachycuje část Redakce mezinárodního života a odkazuje na úkaz tehdejšího vysílání v pořadu Písničky s telefonem.

Na přípravě série se podíleli autoři z nejrůznějších rozhlasových profesí. Každý z redaktorů, dramaturgů, dokumentaristů, historiků nebo moderátorů zpracoval své téma svým vlastním „rukopisem“. Různorodost přístupů pak v sérii sjednocuje sound design a umění mistra zvuku Jonáše Rosůlka, který také spoluvytvářel finální podobu každé z epizod.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.