Na penze nebudou peníze, reforma je nutná, varuje Markéta Pekarová Adamová

Ministryně práce a sociální věcí Jana Maláčová uvedla, že není potřeba reforma důchodového systému, stačí prý adaptace. S tím nesouhlasí první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je členkou Komise pro spravedlivé důchody.

„Na penze tady od určitého času nebudou peníze,“ vyzdvihuje Pekarová Adamová s tím, že důležitá je dlouhodobá udržitelnost celého systému. To chce ale ministryně podle ní řešit jako poslední. „Myslím si, že je to strkání hlavy do písku před velkým problémem, ale bohužel to je její priorita a její vizitka,“ říká na adresu Maláčové.

Základní věcí je podle Adamové Pekarové příjmová složka celého systému, tedy kde na důchody vzít peníze. Odvolává se také na zprávy Národní rozpočtové rady vlády a ministerstva práce, podle kterých je systém neudržitelný a od 30. let tohoto století se začne propadat do každoročních ztrát a deficitů.

Zapojení soukromých zdrojů

Jaká jsou tedy řešení? TOP 09 podle Pekarové Adamové preferuje to, aby se řeklo, jakým způsobem se jednotlivé parametry změní. „Snížení penzí se chceme vyhnout, proto systém musíme reformovat,“ zdůrazňuje. 

Ve hře by podle ní mělo být také větší zapojení soukromých zdrojů – soukromé spoření nebo forma motivace k tomu, aby lidé pracovali ve vyšším věku třeba formou částečných úvazků.

„Lidé mohou předávat zkušenosti mladším a mohou být užiteční, i když třeba dosáhnou věku 65 let. To ale samozřejmě nelze ve všech profesích, toho jsem si vědomi,“ připouští.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související