Na obyčejné vzpomínání nemám čas, říká Miroslav Zikmund

21. květen 2014

Legendární cestovatel je pro nás součástí dvojice Zikmund – Hanzelka. Mohlo tomu ale být i jinak.

Společně s Jiřím Hanzelkou projeli celou Afriku legendárním automobilem Tatra 87. Jejich první cesta probíhala v letech 1947–1950. „Tím, že už tu 95 mám za sebou, tak se rád vracím ke svým vzpomínkám,“ řekl Miroslav Zikmund v rozhovoru s Martinou Kociánovou. Už 65 let si píše deníky. Vzniklo z nich 22 publikací.

Čtěte takéVše o Miroslavu Zikmundovi na webu Českého rozhlasu

„Používám je ale pouze, když je potřebuji a něco hledám. Na listování a vzpomínání nemám čas.“ Nedávno do nich nechal nahlédnout režiséra a cestovatele Petra Horkého. Spolu totiž připravují dokument Století Miroslava Zikmunda. „To naše 20. a 21. století bylo nejdramatičtější v historii lidstva. Už jen proto, že jsme zažili dvě ničivé světové války. I to je zakomponováno do mého života.“

Miroslav Zikmund s Tatrou 87

Zlomy života

Zásadní životní předěly má Miroslav Zikmund hned tři. To první proběhlo na schodech při zápisu na vysokou obchodní školu v roce 1938. „Bylo to osudové setkání s Jiřím Hanzelkou.“ Jejich přátelství trvalo celých 66 let.

Druhým okamžikem, který změnil jeho život, byl 17. listopad 1939. Tehdy nacisté zavřeli všechny vysoké školy. „Zhroutil se nám celý svět. My tehdy byli opravdu lační vzdělání. Tehdy se absolventům vysoké školy obchodí otevíral celý svět. A najednou jsme hledali zaměstnání.“ Posledními, přelomovými, byly roky 1945, kdy se školy opět otevřely, a 1947, kdy spolu poprvé vycestovali.

Nerozlučné přátelství

Miroslav Zikmund měl jen o dva roky mladšího bratra. Ten byl stejně starý jako Jiří Hanzelka. Proč se na cesty tedy nevydal právě s bratrem? „Věděl jsem, že Hanzelka má takové vlastnosti, které brácha neměl.“

Jejich přátelství by se dalo přirovnat ke klíči a zámku. Navíc oba se za ta léta shodli, že kdyby se některému z nich něco stalo, tak ten druhý jiného parťáka hledat nebude.

Miroslav Zikmund s Jiřím Hanzelkou tvořili legendární cestovatelskou dvojici. Viděli 112 zemí. Jen během první cesty odvysílali 702 reportáží pro Československý rozhlas a napsali 293 reportáží, natočili 147 krátkometrážních filmů, fotili. Jejich knihy byly přeloženy do 11 jazyků. Prodalo se jich 6,5 milionů.

Proč jsou některé deníky psány těsnopisem, která místa na Zemi jsou ta nejzajímavější a dnešní turista je neuvidí?

autor: lup
Spustit audio

Související