Na obor automechanik se v Rychnově nad Kněžnou hlásí víc zájemců, než kolik může škola přijmout

16. březen 2023 07:55

Na některých školách v České republice pořádají při převisu poptávky po konkrétních učňovských oborech tzv. předvýběry. Zástupci školy se na nich setkají se zájemci ještě před tím, že k nim v září usednou do lavic. 

V první kole letošního přijímacího řízení si podalo přihlášku na učební obor automechanik na Vyšší odbornou školu a Střední průmyslovou školu v Rychnově nad Kněžnou 47 zájemců. Zájem dvojnásobně převyšuje kapacitu třídy.

Čtěte také

K osobním pohovorům tady ale nepřistoupí, podle vypsaných kritérií rozhodne o pořadí přijatých žadatelů jejich prospěch.

„Sundáme kola a vezmeme si na to utahovačku.“ Budoucím automechanikům předvádí učitel odborného výcviku Jiří Šeps ve školním servisu správný postup.

Učni tady pracují na vozech skutečných zákazníků. „Pro kluky je důležité, že mají větší zodpovědnost za tu práci. Druhé ročníky dělají v tuto chvíli převážně brzdy, protože to mají ve školních osnovách.

Zájem o vyučení v oboru automechanik každoročně převyšuje nabídku volných míst. V některých školách proto pořádají předvýběry, kdy se s uchazeči osobně potkají.

Čtěte také

V Rychnově nad Kněžnou ale k tomuto nepřistoupí. Podle jakých kritérií budou zájemce přijímat, to vysvětluje ředitelka školy Dana Havranová. „Žáci se srovnají podle nejlepšího průměru známek na konci osmé třídy a prvního pololetí devátého ročníku. Podle toho vznikne pořadí.

Ze sedmi učňovských oborů tady registrují menší zájem o vyučení na elektromechanika, kuchaře nebo operátora skladování.

Převis je po prvním kole pouze u automechaniků. Téměř dvojnásobný. „Samozřejmě, že se to ještě bude hýbat. Protože v okamžiku, kdy mají žáci dvě přihlášky, tak mohou nastoupit třeba na jinou školu. Takže potom se mohou k nám dostat i ti, u kterých to třeba teď vypadá, že se nedostanou.

Čtěte také

Podle Jiřího Šepse stojí za zvýšeným zájmem o řemeslo nejen skutečnost, že letos odcházejí ze základních škol silnější ročníky. „Zjišťují, že to není jen o tom, mít maturitu za každou cenu. Ale je dobré ji mít v nějakém všeobecném oboru. Takže proto si myslím, že začínají mít žáci zájem o tohle řemeslo.

Představy o uplatnění většina námi oslovených učňů během studia neřeší. Druhák Michal Špička je výjimkou. „Chtěl bych se tím chvilku živit. A potom jsem uvažoval o tom, že bych šel do armády. Jako mechanik.

V září by mělo do lavic Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Rychnově nad Kněžnou usednout 24 nových, budoucích automechaniků.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související