Na nočním trhu v Tchaj-peji zvládnete všechno - najíst se, nakoupit, pomodlit se i zjistit, jestli se k vám hodí partner

Nakoupit si, najíst se, potkat sousedy a nechat si číst budoucnost, vše je možné stihnout za jediný večer na jediném místě. Na jednom z nočních trhů v tchajwanské metropoli Tchaj-pej. Tržiště znají také dvě české sinoložky Markéta Záhumenská a Simona Fantová.

„Tohle je zrovna myslím kachní jazyk, ale ten jsem zatím nezkusila, jen pařátky,“ říká sinoložka Markéta Záhumenská, která mě provádí tržištěm v Tchaj-peji.

Je horko, nákupy až večer...

Proč jsou noční trhy na Tchaj-wanu tak oblíbené, vysvětluje moje druhá průvodkyně a také odbornice na čínský jazyk, kulturu a historii, Simona Fantová:

„Jsou otevřené na večer, přibližně mezi 6 a 11 večerní. Noční život je tady obecně rozvinutější kvůli horkému klimatu.“

Je sobota večer a v Tchaj-peji se to na trhu hemží lidmi, jsou jich tady až stovky. Dá se tady koupit v podstatě úplně cokoliv od elektroniky po oblečení.

To všechno může na talíř

Stojí tu ale také stánek s mořskými plody, například s kraby a překrásným zeleným humrem pokrytým fleky, mořskými šneky, chobotnicemi, oblíbenou tchajwanskou polévkou. To je tradiční jídlo, které vám uvaří babička, když za ní přijedete, tedy silný hovězí vývar, který se táhne 3 až 4 hodiny i víc.

Dříve se vypočítávali horoskopy partnerům a na základě nich dohazovači určovali, jestli se k sobě lidi hodí nebo ne.
Markéta Zahumenská

Vývar a maso jsou důležitá součást kuchyně na Tchaj-wanu: „Určitě ano, ale zároveň se tady dá najít spousta vegetariánských restaurací, ve kterých se dají sehnat napodobeniny masa, třeba ze sóji, a mnohokrát chutnají z mého pohledu lépe než maso,“ vysvětluje Markéta Záhumenská.

Místo pro modlitbu i výhled do budoucnosti

Není to ale jen jídlo, pití a různé zboží, co lidé na trzích hledají. Nalézt na nich totiž mohou třeba i duchovní útěchu, rady do života a předpovědi budoucnosti.

Čtěte také

„Je možné se často setkat s různými svatyněmi, jako je ta, před kterou právě stojíme. Malá svatyně, která je někdy na ulici a může do ní přijít kdokoliv, zapálit tam vonnou tyčinku a pomodlit se. Často v těch chrámech můžeme najít i nějakého věštce, který nám pomůže nám určit budoucnost na základě různých metod,“ říká Simona Fantová.

Věštci ale nesedí jen v chrámech, pro věštbu si lidé mohou dojít i do jednoho ze stánků: „Tady je zase to věštění, kde si můžete nechat věštit podle horoskopu. Zrovna čte jeden takový. Dříve se vypočítávali horoskopy partnerům a na základě nich dohazovači určovali, jestli se k sobě lidi hodí nebo ne,“ uzavírá Markéta Záhumenská.

Spustit audio

Související