Na Marsu by se dala pěstovat rajčata. V podmínkách podobných těm na Rudé planetě se urodila na Zemi

15. listopad 2021

Vědci už teď experimentují s různými plodinami a zjišťují, jestli by se daly pěstovat ve vesmíru. Cílem je obohatit jídelníček kosmonautů na dlouhých misích, jako je třeba pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici, nebo v budoucnu možná na Marsu. A právě v marsovských podmínkách se jim teď – na Zemi – podařilo vypěstovat rajčata.

Pěstováním rajčat v podmínkách, jaké panují na Marsu, se dva roky zabývali astrobiologové z Aldrinova vesmírného ústavu při Floridském technologickém institutu.

Čtěte také

Na Marsu panuje průměrná teplota minus 63 stupňů Celsia. Atmosféru tvoří hlavně oxid uhličitý, a to z 95 procent, dále pak dusík, argon, kyslík (0,16 procenta) a oxid uhelnatý. Je tam taky méně světla a slabší gravitace, třeba člověk, který má hmotnost 67 kilogramů, by na Marsu vážil tak 25 kilogramů.

Rajčata proto měla umělé osvětlení a půdu podobnou jako marsovský regolit. To je sypký materiál, který vědci doplnili o hnojiva.

Čtěte také

To všechno proto, že případná budoucí dlouhodobá lidská přítomnost na Marsu je nemyslitelná bez schopnosti pěstovat tam plodiny, zdůraznil vedoucí vědeckého týmu, astrobiolog Andrew Palmer. Podle něj je to otázka přežití.

Výsledek marsovského experimentu se dá využít také na Zemi, a to při pěstování plodin v nehostinných podmínkách, kde není ideální půda. 

Proč mají astronauti zájem o kečup a pěstují chilli papričky? Nejen o tom uslyšíte v půlhodině Vědy Plus.

Uslyšíte také, k jakým závěrům dospěla klimatická konference COP26. Jakou budoucnost mají pohony na vodík? A jak chtějí čeští ochranáři pomoci želvám na Srí Lance?

Spustit audio

Související