Na lidské neštěstí se nedá zvyknout. Pro Sýrii je to další katastrofa v řadě, říká Kocian z Člověka v tísni

9. únor 2023

Počty obětí zemětřesení, které zasáhlo turecko-syrské pomezí, nadále stoupají a ze světa přijíždějí záchranáři i humanitární pomoc. „V místě katastrofy pracujeme převážně v Sýrii, kde válečnou situaci zkomplikovaly epidemie covidu a cholery a teď ještě tahle katastrofa,“ popisuje humanitární pracovník Tomáš Kocian ze společnosti Člověk v tísni.

Organizace v Sýrii působí od roku 2012, kde každý měsíc poskytuje jídlo 120 tisícům lidí, provozuje školy a podílí se na rekonstrukci vodovodů a infrastruktury. „500 zaměstnanců pracovalo na projektech v hodnotě 40 milionů dolarů, takže ten tým byl velký. Proto jsme dokázali poměrně rychle mobilizovat kapacity a přeorientovat většinu aktivit na pomoc obětem katastrofy,“ dodává.

Čtěte také

V Česku se prý podařilo vybrat už přes 40 milionů korun od 20 tisíc dárců. Dost možná ale bude třeba dovézt i materiální pomoc. „Obecně nejsme zastánci převážení humanitární pomoci z místa na místo, ale jsou situace, kdy to ta realita vyžaduje. Rozsah škod je v obou zemích veliký,“ podotýká.

Na tureckého prezidenta Erdogana se snesla silná kritika za to, že vláda údajně nedokázala včas zajistit pomoc po zemětřesení. Kocian ale namítá, že s katastrofami podobného rozsahu si nedokážou dost dobře poradit ani daleko vyspělejší země.

Není v pořádku někoho udržovat závislého na pomoci.

Jih Turecka navíc už dávno není tak zaostalý, jako byl například ještě před 30 lety. Jiná situace je na severu Sýrie, kde jsou území pod kontrolou povstalců. „Absolutně nejdůležitější je zachovat neutralitu. O jednotlivých aktérech si můžeme myslet leccos, ale nemluvíme o tom. Není to tak, že když pracujeme v Idlibu, kde vládnou islamisté, tak že bychom jim stranili. Pomáháme tam, kam se dokážeme dostat,“ zdůrazňuje.

Pro život lepší

Vedle materiální pomoci bude podle Kociana potřebná i pomoc psychologická: „Dá se to předpokládat na základě těch traumatizujících zážitků, které mají stovky tisíc lidí. Celkový počet obětí bude růst, počet lidí, kteří nadále zůstávají pod troskami, může dosahovat hrozivých čísel. Teď se řeší nejakutnější problémy, psychosociální pomoc přijde v další fázi.“

Čtěte také

Psychologická pomoc je připravena i pro samotné humanitární pracovníky, pokud ji potřebují. „Nejsem na místě, cestuji tam až v neděli, ale byl jsem na řadě míst a vím, že na pohled na lidské neštěstí se nedá připravit ani zvyknout. Protože když by to byl opravdu až cynický pohled, tak s vámi něco není v pořádku,“ konstatuje.

Kocian zdůrazňuje, že humanitární pomoc má obecně trvat jen nezbytně dlouhou dobu. „Není v pořádku někoho udržovat závislého na pomoci, a to z psychologického, lidského i ekonomického hlediska. Snažíme se pomoc fázovat jen do těch prvních týdnů a měsíců,“ vysvětluje.

Výjimkou je prý působení v Sýrii, kde probíhá dlouhodobý konflikt, který nemá řešení, a nemůže tak začít stabilizační fáze. „V případě katastrof je to mnohem jednodušší, protože krize trvá několik měsíců a potom začíná fáze obnovy. A vše směřuje k tomu, aby se život dostal do starých kolejí nebo se ještě zlepšil,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související