Na koronavirus z Asie se připravují i Češi. Bulovka má pro pacienty s nákazou připravené dva pokoje

27. leden 2020

V případě potřeby je pražská Nemocnice Na Bulovce připravená postarat se o pacienty nakažené koronavirem. Kvůli nákaze už v Číně zemřelo 80 lidí a další téměř tři tisíce onemocněly. První pacienti jsou už i v Evropě. Nemocnice proto na infekční klinice vyčlenila dva volné pokoje.

Nemocnice Na Bulovce je schopna v případě potřeby počty lůžek zvýšit. „Potenciální pacienti s potvrzenou nákazou koronaviru podléhají respiračnímu izolačnímu režimu. Byli by umístěni na samostatné pokoje, kam by měl přístup pouze ošetřující personál vybavený ochrannými pomůckami - plášť, rukavice, respirační rouška, čepice a brýle,“ uvedla Kristýna Herrmannová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Podezření na koronavirus prověřuje kroměřížská nemocnice u pacienta, který se nedávno vrátil z Číny. Uvedla to v pondělí Česká televize. Zdravotníci muže transportují na infekční oddělení do nemocnice v Uherském Hradišti. Vzorky krve odešlou do specializované laboratoře.

Nákaza postihuje respirační trakt člověka a projevuje se jako infekce dýchacích cest, tedy horečkou, kašlem či pocitem ztíženého dýchání. Přenáší se z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o takzvanou kapénkovou infekci, která se přenáší vzduchem.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio