Na Korčule chtějí podpořit porodnost

1. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Index slunečního UV záření je tento víkend velmi vysoký. Kontroly v okolí Splitu prokázaly velmi dobrou kvalitu vody. Souvisí vandalství na automobilu slovenského turisty s potyčkou fanoušků fotbalového mužstva Hajduk Split se slovenskými policisty v Žilině? Na ostrově Korčula se rozhodli ojedinělým způsobem podpořit porodnost.

Současné počasí velmi láká ke koupání v moři. Místní média ale s odvoláním na odborníky upozorňují, že tento víkend je index slunečního UV záření velmi vysoký a lidé by měli dávat obzvlášť velký pozor při slunění. Pokud možno, měli by se vyhýbat přímému slunci mezi 11. a 16. hodinou a používat ochranné krémy s vysokým faktorem. Především dětská pokožka se může spálit už za 10 minut.

Chorvatské moře, alespoň v okolí Splitu, je čisté a koupat se lze bez obav o zdraví. Inspektoři úřadu pro veřejné zdraví provedli na 16 plážích v okolí Splitu testy vody, které všude prokázaly velmi dobrou kvalitu vody. Kontroly se zaměřují především na bakterie, které by indikovaly znečištění odpadními vodami. Na žádné z testovaných pláží se ale hodnoty ani nepřiblížily limitní hranici.

Policie v souměstí Kaštele u Splitu pátrá po pachateli, který slovenskému turistovi propíchal kola a poškrábal lak na automobilu. Noviny dávají tento čin do souvislosti s potyčkou fanoušků fotbalového mužstva Hajduk Split se slovenskými policisty v Žilině, kde splitský tým hrál předkolo Evropské ligy. Chorvatská média jsou přesvědčena, že zákrok slovenských policistů byl neadekvátní a brutální. Šéf fanklubu Hajduku se však od vandalství na automobilu distancoval, označil je za zbytečné a hloupé.

Místní samospráva ve městě Blato na ostrově Korčula se rozhodla ojedinělým způsobem podpořit porodnost. Všem párům, které mají problémy s otěhotněním, platí asistovanou reprodukci. Chorvatsko na celostátní úrovni povoluje umělé oplodnění jen sezdaným párům a hradí jen šest pokusů. Obec Blato ale hradí i následné pokusy a to, zda jsou lidé, kteří chtějí mít děti, manželé, prý nikoho nezajímá. Blato má 3 700 obyvatel a pokouší se nalákat především mladé lidi, aby se tam trvale usadili.

Několik tipů na dnešní večer:
V Zadaru od 21.30 v klubu Arsenal koncertují Vlatko Stefanovski a Miroslav Tadič, velmi oblíbená jazz-rocková formace. V Trogiru můžete dnes večer od 21 hodin u věže Kamerlengo vyslechnout koncert tradičních pěveckých skupin. Výtěžek z koncertu půjde na humanitární účely. Ve Splitu na Peristilu začíná rovněž ve 21 hodin představení opery Giuseppe Verdiho Don Carlos. A v Solinu ve stejnou dobu vystoupí před kulturním domem Zvonimir dubrovnický šansoniér Ibrica Jusič, vstup je volný.

Bankovní kurzy:
Splitska banka vám dá za 100 českých korun 26,91 kun, za euro dostanete 7,29 kun.

Ceny pohonných hmot:
Po delší době trochu stouply, ale nic dramatického. U sítě INA pořídíte Eurosuper za 7,51 kun a Eurodizel za 6,73 kun.

Doprava:
Provoz na chorvatských silnicích je kvůli střídání turistických turnusů velmi silný. Především na dálnicích v okolí Záhřebu se tvoří dlouhé kolony. Fronty jsou tradičně u mýtné brány Lučko, řidiči musí počítat se zdržením.

Silný provoz je i na všech hraničních přechodech se Slovinskem, a to v obou směrech. Čekání se může protáhnout i na pár hodin.

Pokud pojedete dále přes Rakousko, tamější dálnice dnes od rána zažívají velký nápor turistů a i tam je nutné počítat s hustým provozem.

Počasí 2. srpna:
Na Jadranu bude i zítra slunečno a velmi teplo. Vítr bude slabý nebo mírný, převážně jižní nebo jihozápadní. Nejnižší teploty 21 až 26, nejvyšší denní 31 až 36 stupňů Celsia.

Pro jachtaře meteorologové nemají žádné zvláštní upozornění, nad Jadranem setrvává nevýrazné anticyklonální proudění.

V České republice bude polojasno s bouřkami a teplotami do 30 stupňů.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu