Na jedné čajové lžičce medu pracují dvě včely celý život. Na jeden kilogram jich je třeba pět set

4. červen 2018

Med, propolis, mateří kašička, to jsou samé dobré a zdravé věci. Bez včel by ale nebyly. A také bez včelařů. V Cidlině na Třebíčsku jsme našli jednoho, který se o včelky stará a jejich med stáčí už od patnácti let. Petr Špaček se prostě včelařem narodil.

„Se včelami jsem začal koketovat v devíti letech, když jsem s dědou chodil do včelína. Na vyšší úrovni jsem se tomu začal věnovat v patnácti letech,“ říká Petr Špaček. Kvůli možnosti podnikat ve včelařství ho dokonce rodiče museli zplnoletnit. Dnes zvládá práci kuchaře v jedné olomoucké restauraci, i starost o včely doma v Cidlině. Přiznává ale, že na včely myslí stále, a domů třeba při nepřízni počasí volá.

Včelaření, ilustrační foto

Mým snem je dřevěný klát, říká včelař Petr Špaček

My jsme se s Petrem Špačkem vypravili k úlu, který stojí na louce kousek za Cidlinou. Tráva je tam vysoká, plná všeho, co na louku patří. V dohledu bíle kvete černý bez. Včelky mají stále co na práci. „Letos jsme tady založili oddělky. Tak se říká včelstvům, která jsou ten rok ještě neprodukční. Tady se rodí nová generace včel,“ vysvětluje včelař. Včelín je zrekonstruovaný, s úplně novými úly. Jsou to jednoduché dřevěné bedny. „Je to samovýroba,“ říká Petr Špaček s tím, že už ho dlouho láká pořídit si takzvaný klát. To je zdobený dřevěný úl z kmene dutého stromu. Je to ale poměrně finančně náročná záležitost. Mladý včelař se nebrání ani novinkám. I když upřednostňuje spíš dřevěnou tradici, pořídil si i plastový úl. „Spíš proto, abych si na to udělal vlastní názor. Jestli to funguje,“ dodává.

Petr špaček, včelař

Vždy na začátku září jsou v Cidlině Slavnosti medu. Včelař za svůj nápad dostal cenu Skutek roku

Petr Špaček dokáže o včelách vyprávět doslova romány. Kdo z vás například ví, že jedna včelka vyprodukuje za celý svůj život pouhopouhých půl čajové lžičky medu! Na celý kilogram jich pak pracuje pět stovek. Zapálený včelař také před lety začal v Cidlině pořádat Slavnosti medu. Konají se vždy na začátku září. Včelaři z širokého okolí na nich předvádí svou práci a včelí produkty, lidé ochutnávají a baví se. Akce se pravidelně opakuje každý rok a program se rozšiřuje. Například i o hudbu. Za skvělý nápad dostal Petr Špaček ocenění Skutek roku.