Na hudbě mě fascinuje práce se zvukovostí a s kontrasty. Teď se to už dá i poslouchat, přiznává hudebník Pjoni

29. listopad 2022

„Zajímá mě průnik v něčem trochu mainstreamu, líbivé populární hudby, s tou totální experimentální a nepředvídatelnou, která je pro někoho možná až neposlouchatelná. Nejvíc pak střet těchto dvou druhů hudby,“ říká slovenský muzikant Jonatán Pastirčák, který si říká Pjoni a podepsaný je pod filmovou hudbou snímků Citlivý člověk, Arvéd, Běžná selhání apod.  

O Pastirčákovi už píší i české bulváry, protože se asi před rokem oženil s herečkou Táňou Pauhofovou. „Nade všechno ji miluji,“ přiznává.

S manželkou vedeme upřímnou a konstruktivní vzájemnou kritiku.
Pjoni

„O filmech mluvíme vlastně neustále… Miluji ji v Hořícím keři, kde nádherně hraje. U ní se mi dějí zvláštní věci: mám až husí kůži, když ji vidím hrát,“ přiznává s tím, že si vzájemně práci hodnotí, a to včetně upřímné a konstruktivní vzájemné kritiky.

Čtěte také

Pjoniho otec je kazatel církve bratrské a zároveň umělec. „Na každém se vždy podepíše, jaké má rodiče – a přestože to sám nedokážu zhodnotit, rodiče se určitě podepsali i na mně,“ komentuje.

„Nejvíc mě ovlivnil způsob kritického myšlení a analýzy, kterou nás všechny děti otec učil od útlého věku. Ovlivnilo mě to natolik, že tak přemýšlím o všem, co mi vejde do života.“

Já jsem se nikdy necítil jako věřící, otec se ale cítí jako velmi věřící.
Pjoni

S tátou měli v době dospívání ale velké konflikty o víře. „Protože jsem se nikdy necítil jako věřící, on se ale cítí jako velmi věřící – teď už to začíná být svobodné a hovoříme velmi otevřeně. Byly časy, kdy ale šlo o názorový střet. Teď už mám pocit, že se vlastně s oběma rodiči respektujeme a vztah je velmi rovný,“ přiznává otevřeně.

O svém vztahu k hudbě pak říká, že hudbu miluje už od mala.

Čtěte také

„Snad ještě předtím, než jsem začal chodit na základní uměleckou školu, třískal jsem na kytaru a vřískal do toho nějaké texty. Pak přišly divné elektronické mixy, které jsem nutil poslouchat i rodiče. To je vlastně ono – na hudbě mě fascinuje práce se zvukovostí a s kontrasty. Naštěstí se teď už do toho vlívají i poslouchatelné zvuky,“ dodává s úsměvem.

Celé Hovory Petra Viziny najdete v audiozáznamu, poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související