Na hraničních přechodech platí zpřísněný režim pro takzvané pendlery. Jaká je situace v Náchodě?

21. březen 2020 11:40

Policisté od noci na dnešek na přechodech s Českem důkladněji kontrolují přeshraniční pracovníky. O změně rozhodla v pátek vláda. Takzvaní pendleři teď musí policistům předložit formulář, který jim hlídka orazítkuje vždy při překročení hranice. Přímo na přechodu s Polskem v Náchodě - Bělovsi informace zjišťoval reportér Martin Pařízek.  

Čtěte také

Zpřísněné kontroly pendlerů i v Náchodě začaly úderem půlnoci, kdy policisté začali při překročení hranice rozdávat knížky přeshraničního pracovníka. Toto opatření má podle vlády udělat pořádek v lidech, kteří státní hranice překračují na výjimku. Ta jim umožňuje dojíždět za prací.

Podle informací ministerstva vnitra měli někteří občané doklady o zaměstnání za hranicemi falešné. A nové opatření má právě tyto případy odhalit.

Ráno byl na státních hranicích v Náchodě klid, zmizely už fronty kamionů, které zde trvaly minulé dny. Provoz je velmi mírný. A po omezení výroby v některých firmách je i osobních automobilů mnohem méně. Musíme ovšem zohlednit i to, že je sobota.

Jak formulář vypadá a co na něm musí pendleři uvádět?

Knížka přeshraničního pracovníka je formulář velikosti A4, kde musí lidé uvést osobní údaje, potom také místo výkonu zaměstnání a do tabulky vždy policisté dají razítko při cestě tam i zpět.

Na hraničních přechodech platí zpřísněný režim pro takzvané pendlery

Na základě takto nasbíraných údajů se podle ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD ukáže, kdo za hranice opravdu jezdí pracovat. Nezmizela tím ale povinnost mít potvrzení o zaměstnání za hranicemi, které lidé na hraničním přechodu hlídce také předkládají.

Čtěte také

O tomto víkendu také platí doporučení, aby se lidé nevydávali na chaty a chalupy.

Právě příjezdu chatařů se obávali někteří starostové. Co je důvodem jejich obav?

K tomu, aby lidé nejezdili na chaty a chalupy, vyzívala vláda. Místní mají obavy ze zavlečení nákazy koronaviru do vesnic a rekreačních oblastí. Starostové také upozorňují na to, že mohou nastat problémy se zásobováním. Protože do obchodů je například objednám určitý počet pečiva na počet obyvatel.

Na hraničních přechodech platí zpřísněný režim pro takzvané pendlery

A příjezd chatařů může znamenat komplikace. V některých vesnicích či osadách jsou trvale přihlášeny jen desítky obyvatel. A s příjezdem chalupářů se může počet někde i několikanásobně zvýšit.

autoři: Martin Pařízek , baj
Spustit audio

Související