Na britském festivalu designu a řemesel London Craft Week se neztratili ani Češi

16. květen 2018

Třeba designéři autorského šperku Eva Eisler, Zorya nebo Nastassia Aleinikava. Návštěvníci se dívali pod ruce špičkovým krejčím ze Savile Row, nebo třeba ševci, který spolupracoval se slavnou britskou návrhářkou Vivienne Westwood.

Tereza Porybná z Českého centra Londýn, které účast českého šperku na Londýnském festivalu řemesel iniciovala, vysvětluje, kde se právě tady bere takový zájem o řemeslo a ruční práci. „Londýn je jedno z evropských měst, kde vzniklo hnutí hipsterů. Čtvrť Shoreditch byla ještě před 10 lety Mekkou hipsterů celého světa,“ říká.

Hipsterství v sobě zahrnuje lásku k retru, k řemeslu, je o osobním a aktivním vztahu k věcem a ke světu kolem nás. Přes tuto módní vlnu se oživil koncept samostatnosti. Lidé si začali otevírat vlastní malé dílny, hrnčířství a podobně.

Zajímavé je i místo

„Výstava českého šperku je v budově bývalé textilní dílny, kterou provozovali francouzští emigranti. Je to bývalá fabrika na nitě. Žili tu Hugenoti, kteří přinesli z Francie začátkem 17. století tradici vyšívání hedvábí. Celá tato čtvrť je v podstatě pokladem dobové architektury, která se zachovala,” vysvětluje renomovaná designérka a architektka Eva Eisler.

UMPRUM ateliér Kov Purity ecadence

Jako z vesmíru?

Minimalistické a technicistní šperky Evy Eisler působí tak trochu jako nějaké objekty z budoucnosti.

„Všechno stojí na poctivém řemesle. Moje věci sice vypadají, jako by je vyrobil robot, ale jsou ruční výroby. Když strávíte zpracováváním nejrůznějších povrchů hodně času, brousíte je a ‚mazlíte‘, vložíte do nich i vlastní energii. Přitom o tom přemýšlíte a v hlavě se vám otevírají úplně nové obzory. Je to trochu jako zenová meditace. Uklidníte se a zharmonizujete,“ dodává designérka Eisler.

UMPRUM ateliér Kov Purity Decadence

Krásná práce pro kohokoliv

Přestože mají umělci k dispozici materiály a technologie, o kterých se jejich předchůdcům ani nezdálo, stejně znovu sáhnou po obyčejném kladivu. „Nejraději dělám s obyčejným kladivem a dlátem. Kdybych se teď vrátil o pár století zpátky, stále bych mohl dělat úplně stejnou práci. Je to nesmírně romantické,” říká mladý umělecký kameník Liam Winship.

Britové obdivují řemesla a ruční práci, na London Craft Week se představili i čeští šperkaři

Svým přátelům se rád chlubí kamenem vsazeným do jedné z londýnských katedrál při její rekonstrukci. Říká, že je pevně rozhodnutý se tesáním do kamene taky živit.

„Je to krásná práce, kterou může dělat kdokoliv. Ve stejné třídě, kde se umění učím, jsou se mnou lidé celého světa od 20 do 50 let. Je skvělé, že je to tzv. mezinárodně platná dovednost. Spousta mých přátel netušila, že se něco takového dá ještě vůbec dnes dělat,” dodává Liam Winship.

Ateliér KOV Purity Decadence
autoři: Veronika Ruppert , lup

Související