Na blikající hvězdu zaostří astronomové. Najdou mimozemský život?

24. květen 2017

Objevíme v souhvězdí Labutě inteligentní život? Světlo, které k nám přichází z hvězdy s názvem KIC 8462852 kolísá tak významně, že si to současná věda nedokáže vysvětlit.

Tuto hvězdu vzdálenou vzdáleného asi 1400 světelných let od Země objevila sonda Kepler při svém pátrání po planetách mimo naši sluneční soustavu. Vědci planetu objeví tak, že zaznamenají snížení světelnosti ve svitu hvězdy, když planeta prolétá mezi námi a svým sluncem.

Zatím ale žádná planeta nezakryla více než 1 % hvězdy. U této hvězdy se svit opakovaně snižoval až o 20 %. Objevily se proto spekulace, že za jev může mimozemská civilizace.


Materiál, který absorbuje modrou a ultrafialovou složku světla, by mohl poukázat na obří oblak plynu, který se kolem hvězdy pohybuje. Přebytek červeného spektra by mohl naopak přispět k hypotéze obřího roje komet v pohybu.

Na hvězdu se proto nyní zaměří mnoho profesionálních i amatérských teleskopů. Bude se také měřit v jiných vlnových délkách než ve viditelné oblasti, aby bylo možné zjistit co nejvíce o „tajemném obřím objektu“, který hvězdu stíní.

Astronomové navíc dokázali v crowdfundingové kampani vybrat přes 100 tisíc dolarů, za které si koupí pozorovací čas v celosvětové soustavě teleskopů.

Zvláštní je ale způsob, jakým se snižuje a zase zvyšuje svit hvězdy. To vyvrací možnost jediného objektu a poukazuje tak na mnoho menších objektů, které si někteří lidé vysvětlují jako projev aktivity vyvinuté mimozemské civilizace.

autoři: , oci
Spustit audio