Na Baleárských ostrovech si ponechají letní čas

26. říjen 2016

„Zatímco zbytek Evropy za pár dní vrátí hodinovou ručičku nazpět a bude se připravovat na zimu, na Baleárských ostrovech zůstane čas stát,“ píše internetový deník Famagusta Gazette. Poslanci regionálního parlamentu rozhodli, že budou pokračovat s letním časem i do zimních měsíců.

Iniciativu podpořily všechny politické strany a ostrovy Ibiza, Mallorka, Menorka a Formentera si tak užijí slunečních paprsků déle než lidé ve zbytku Evropské unie. Kampaň se obracela na voliče se sloganem: Více světla, více barev, více života. A je zjevné, že zabrala. Podle zastánců permanentního letního času jde o logický, racionální a přirozený krok.

Jenomže konečné slovo musí mít španělská centrální vláda v Madridu. I tam to ale vypadá slibně, premiér Mariano Rajoy, který by měl příští týden sestavit menšinovou vládu, prý také podporuje rovnou posunutí hodinek ke greenwichskému hlavnímu času. Španělsko je o hodinu napřed oproti Greenwichi od dob diktátora Franca, který se snažil uvést zemi do maximálního souladu s nacistickým Německem. Ačkoli Španělsko leží daleko na západě, čas má stejný jako Praha, která je o mnoho set kilometrů východním směrem.

Rajoy tvrdí, že chce přizpůsobit pracovní dobu rodinnému rytmu. Španělé většinou pracují do osmi hodin, protože mají přes poledne dlouhou siestu. Také zastánci letního času tvrdí, že lidé bez slunečního svitu podléhají depresím, nespavosti a dalším negativním jevům. „Jednoznačně by mohlo jít o inspiraci pro celé Španělsko,“ tvrdí baleárská vládní koalice. Tolik server Famagusta Gazette.

autor: rma
Spustit audio