Mýty a fakta o HPV viru. Postihuje pány i dámy. Pomoci může očkování a lepší informovanost

7. leden 2020

Lidský papilomavirus, neboli HPV, je běžně se vyskytující virus. Je známo 130 typů HPV. Většina z nich je neškodná, infekce odezní bez příznaků. Infekce HPV s vysokým rizikem vyvolává změny buněk epitelu, např. povrchu děložního čípku, které mohou vést až ke vzniku rakoviny.

MUDr. Taťána Rešlová v naší radioporadně na téma: mýty a fakta o HPV viru.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

1. mýtus: Rakovina děložního čípku je dědičná
Fakt: Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí, která může vést až ke vzniku rakoviny děložního čípku, a to bez ohledu na její rodinnou anamnézu.

Čtěte také

2. mýtus: Rakovina děložního čípku postihuje málo žen
Fakt: Rakovina děložního čípku je druhou nejčastější rakovinou postihující ženy. Podle údajů WHO zemře každoročně na rakovinu děložního čípku 270 000 žen a každý rok je diagnostikováno asi 500 000 nových onemocnění. V Evropě se odhaduje na 60 000 nových případů ročně a 30 000 úmrtí.

3. mýtus: Rakovina děložního čípku postihuje pouze starší ženy
Fakt: Rakovina děložního čípku postihuje celosvětově více žen do 45 let než ostatní nádorová onemocnění včetně rakoviny prsu. U mladších i starších žen existuje riziko, že onemocní rakovinou děložního čípku, způsobenou infekcí onkogenními typy HPV viru.

4. mýtus: Vakcína proti rakovině děložního čípku pro ženy znamená, že už nebudou muset chodit na pravidelně gynekologické prohlídky
Fakt: Pravidelný screening společně s očkováním je pro ženu nejlepší možnou ochranou před onemocněním rakovinou děložního čípku. Výskyt rakoviny děložního čípku se v zemích s vysoce funkčním screeningem snížil o téměř 80 %. Nicméně cytologické stěry jsou určeny k odhalení abnormálních buněk, ale ne k ochraně před přetrvávající infekcí viry HPV, a tudíž primárně nechrání před rakovinou děložního čípku.

Logo

5. mýtus: Cytologický stěr je prevencí rakoviny děložního čípku
Fakt: Riziko vzniku rakoviny děložního čípku je menší u žen, které pravidelně chodí na cytologický stěr, ale přesto se u nich onemocnění může vyskytnout. Pravidelný screening společně s očkováním je pro ženu nejlepší možnou ochranou před onemocněním rakovinou děložního čípku.

Čtěte také

6. mýtus: Riziko infekce viry HPV hrozí pouze ženám, které měly více sexuálních partnerů
Fakt: Riziko nákazy viry HPV hrozí již při prvním sexuálním styku a přetrvává během života ženy i nadále. Až 80 % sexuálně aktivních žen se během životá setká s HPV infekcí.

7. mýtus: Ženy, které už byly infikovány viry HPV, budou mít vytvořeny protilátky
a nepotřebují se již očkovat
Fakt: Řada lidí, kteří se setkali s onkogenními viry HPV, si nevytvořila účinné protilátky, které by zabránily opakované infekci. Předcházející infekce nenavozuje vždy imunitu proti opakované infekci.

8. mýtus: Rakovina děložního čípku vykazuje jasné příznaky
Fakt: Vývoj od infekce HPV až k rakovině děložního čípku probíhá většinou bez příznaků
a u většiny žen po dlouhou dobu.

9. mýtus: S infekcí viry HPV se setká málo žen
Fakt: Odhaduje se, že až 80 procent sexuálně aktivních žen se během svého života setká s infekcí HPV a z toho je až 75 procent infikováno onkogenními typy HPV.

Mohu se nakazit v bazénu, v sauně nebo na toaletě?

Není třeba se obávat nákazy HPV při civilním kontaktu. HPV na vzduchu vydrží jen velmi krátce, není třeba se bát nákazy na toaletách a podobně. Infekce HPV se přenáší intimním kontaktem - pro přenos je nutný kontakt kůže/sliznice s anogenitální oblastí nositele (tedy při pohlavním styku nebo orálně-genitálním styku). Infekce HPV se nepřenáší krví.

Blanka Malá a MUDr. Taťána Rešlová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

HPV se v krvi nevyskytuje, je pouze v postižených tkáních.

HPV se může přenést při porodu - u novorozence může způsobit respirační papilomatózu nebo genitální bradavice. Další možnosti přenosu jsou téměř vyloučené.

Doporučuje se:

Posilovat imunitu, nekouřit.
Pacient/ka i partner/ka by se měli naočkovat proti HPV.
U pacienta snižuje očkování riziko recidivy onemocnění.
U partnera očkování chrání proti nákaze a rozvoji onemocnění.

Ve většině případů se HPV infekce organismus ženy zbaví sám - dochází k přirozenému vyčištění, tzv. clearence. Jenže když nákaza přetrvá, může dojít k poškození buněk děložního čípku.

Lehké změny na děložním čípku je potřeba v pravidelných intervalech sledovat u odborného lékaře. Těžké změny pak chirurgicky řešit.

Chodíte na prohlídky?

Problém je v tom, že o nákaze a poškození ženy často vůbec nevědí, a v těle pak dochází k dalším nebezpečným procesům. Gynekologické vyšetření je v ČR dobrovolné, téměř polovina dívek a žen na pravidelné preventivní prohlídky vůbec nepřijde.

Celou radioporadnu s MUDr. Taťánou Rešlovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související