Myslím, že dnes už naše jednání všichni chápou, říká norská velvyslankyně k případu dětí Evy Michalákové

29. červen 2018

Jaké jsou dnes česko−norské vztahy? Naposledy se u nás o této severské zemi, která platí část oprav našich památkových skvostů, hodně mluvilo v případu kauzy dětí Evy Michalákové.

V lednu 2016 prezident Miloš Zeman označil norskou sociální službu Barnevern za gangstery, kteří unášejí děti. „V té době naše vzájemné vztahy určitě pozitivní nebyly,“ přiznává velvyslankyně Norského království v ČR Siri Ellen Sletner.

„Byl to obtížný případ, což jsou ostatně všechny, které se týkají dětí. Reakce jsou plné emocí, ale nikdo tehdy neviděl i druhou stranu sporu. Já si to ale nebrala osobně, přestože to byl útok na norský systém sociálních služeb, a ten my opravdu považujeme za jeden z nejlepších,“ dodává.

Proč jsme museli udělat, co jsme udělali

Velvyslankyně se to prý snažila vysvětlovat na všechny strany. Bylo to velmi těžké období. „Matka v médiích případ prezentovala pouze ze svého úhlu pohledu. Taky okamžitě získala podporu v dalších rodičích i u politiků. To pak vytvořilo velký tlak a nějak reagovat musela i vaše vláda… Myslím, že dnes už všichni chápou, proč jsme museli udělat, co jsme udělali,“ doufá Siri Ellen Sletner.

Petr Gazdík o případu Michalákových: Vyhoštění norské velvyslankyně? To by byl výkřik do tmy

03312788.jpeg

Karel Schwarzenberg opustí čelo TOP 09 a podle Petra Gazdíka, zastupujícího předsedy hnutí Starostové a nezávislí, se nic nemění, protože i s Miroslavem Kalouskem vychází korektně.

Když na tu dobu vzpomíná, tak prý rozhodně nebylo nic lehkého odpovídat na otázky prezidenta, premiéra i ministra zahraničí a „bez zabíhání do porobností celou kazu a norský systém vysvětlovat. Navíc, když nás neustále napadala česká média. Ale i to je součást práce velvyslance, který musí svou zemi bránit.“  

Ve stejné době byla velvyslankyně dokonce vyškrtnuta ze seznamu pozvaných hostů na Hrad v den státního svátku. Právě kvůli této kauze. „Já to chápu a beru to jako rozhodnutí prezidenta. Byl to prostě velmi nešťastný případ, ale já se raději dívám do budoucnosti našich vzájemných vztahů, které jsou dnes už lepší.“

Češi a migrace? Vlastně vás chápu...

Jak se norská velvyslankyně dívá na Čechy v souvislosti s odmítavým postojem k povinnému přijímání migrantů? Dokáže nás, po čtyřech letech strávených v Česku, pochopit?

„Jste mnohem víc homogenní společností, než je multikulturní Norsko. K nám přišli první uprchlíci už v 70. letech, a tak dokážeme jejich odlišnosti respektovat. Vaše politika je tak opravdu jiná. Chcete migrantům pomáhat v místě jejich původu a chránit vnější Schengen. Váš postoj tak lehce vysvětluji i svému šéfovi v Oslu,“ dodává.

Jak velvyslankyně hodnotí celé čtyři roky v Česku? Co všechno u nás platí tzv. Norské fondy? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Bumba , lup

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.