Mynářův postup je divný. Pokud budou pravomoci prezidenta přeneseny, může být odvolán, říká právník

Jaké podmínky vyžaduje Ústava v případě, kdy má být prezident dočasně zbaven svých kompetencí? Může prezident Zeman zůstat nečinnou hlavou státu třeba až do konce svého mandátu v roce 2023?  Kdo by v takovém případě řídil jeho kancelář a její zaměstnance? Hostem Vladimíra Kroce ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl profesor Aleš Gerloch z právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Jak se díváte na postup vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, který tajil lékařskou zprávu o vážném stavu prezidenta, a řekněme za podivných okolností za prezidentem zavedl končícího předsedu sněmovny Radka Vondráčka (za hnutí ANO)?

No, tento postup je skutečně divný. Otázkou je, jestli mu zpráva byla poskytnuta k tomu, aby byla zveřejněna, nebo mu byla poskytnuta k tomu, aby byli informováni jiní ústavní činitelé. Není mi to z toho úplně jasné.

Čtěte také

Každopádně ale znal ten zdravotní stav. 

Ten sice ano, ale přesto prezidenta republiky navštívili a i předseda sněmovny tvrdí, že s prezidentem komunikoval, že tam před ním podepsal tento dokument, což by tedy samozřejmě ve stavu, kdy by byl třeba bezvědomí, asi těžko bylo možné.

Vratislav Mynář prohlásil, že prezidentem republiky je Miloš Zeman, který ho do funkce jmenovala a jako jediný má právo ho odvolat. Má pravdu?

Tady si myslím, že to tak nebude v případě, kdy budou pravomoci přeneseny na ty jiné dva ústavní činitelé. Tato jmenovací pravomoc je stanovená v zákoně o Kanceláři prezidenta republiky. To je běžný zákon a podle článku 63 tyto pravomoci v takzvané kontrasignaci přecházejí na předsedu vlády.

autoři: Vladimír Kroc , vla

Související