Mynář: Prezident návštěvu Zlínského kraje nezrušil, ale přesunul. Termín ještě nemáme

13. říjen 2017

Prezident Miloš Zeman nezavítá v listopadu na původně plánovanou cestu do Zlínského kraje. Podle serveru Aktuálně.cz zrušil cestu poté, co hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) prezidentovi oznámil, že zaplatí delegaci jen oběd nebo večeři do 30 tisíc korun. Podle Pražského hradu prezidentova cesta nebyla zrušena, ale jen přesunuta ze Zlínského do Olomouckého kraje.

„Pan prezident návštěvu nezrušil, ale přesunul na jiný termín, protože na tento termín jsme nabídek na návštěvu krajů měli víc, takže jsme využili nabídku jiného kraje, který ji ničím nepodmiňoval,“ vysvětluje ve vysílání Českého rozhlasu Plus kancléř Vratislav Mynář.

Dodal, že termíny návštěv se stanovují ve frekvenci půl roku, takže letos do Zlínského kraje prezident Zeman už nepojede.


Náklady na prezidentské návštěvy se podle serveru Aktuálně.cz pohybují v řádu statisíců a většinu z toho platí kraje. Miloš Zeman zahájil další kolo krajských cest v polovině září, do té doby byl v každém kraji čtyřikrát. Kraje jeho návštěvy stály přes 17 milionů korun.

Podle úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí by měl prezident náklady na setkání s občany v krajích počítat do nákladů na volební kampaň. Je to důvod, proč se prezidentská kancelář nechce podílet na financování cest?

„Důvod to není. Všichni víme, že prezident jezdí čtyři roky, teď už pátý, protože se k tomu zavázal ve své předvolební kampani. To, že někdo vymyslel úřad, aby zaměstnal pár prudivejch úředníků, to s tím nemá nic společného,“ vysvětluje Mynář.

Návštěvy podle něho vždy organizuje kraj, kde se prezident setkává jak s občany, tak s lidmi, které vytipují zástupci kraje. Zároveň zmínil letní setkání s hejtmany, kde prý jasně zaznělo, že všechny kraje mají zájem na pokračování návštěv stejným způsobem jako dosud.

Štulec vůči prezidentovi

Patrik Eichler z Masarykovy demokratické akademie, říká, že souhlasí s většinou věcí, které říká Vratislav Mynář – hlavně že musí existovat vzájemná dohoda, kdo co financuje. Vadí mu ale pohrdavý jazyk vůči úřadu pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí.

„To, že prezident slíbil, že bude kraje navštěvovat, proti tomu žádná, ale pokud se v mezičase změnila pravidla, která jsou závazná pro všechny, nelze z pozice vysokého státního úředníka KPR říkat, že pro prezidenta neplatí,“ říká Eichler.

Dopis hejtmana Jiřího Čunka by Eichler viděl spíše jako štulec vůči prezidentu Miloši Zemanovi, který může být motivován osobními neshodami.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio