My jsme jako země V4 před krizí varovali, ale Západ neposlouchal, tvrdí Jeroným Tejc

15. únor 2016

Česká vláda dnes v Praze pořádá mimořádný summit Visegrádské čtyřky. Důvodem je uprchlická krize. Nabídne čtyřka její řešení, nebo naopak shazuje ze stolu snahy Evropské unie migrační vlnu zastavit?

„Pomáhat je správné, ale ne za cenu vlastního sebezničení,“ uvedl v pořadu Pro a proti poslanec ČSSD a předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Ten souhlasí s názory slovenského premiéra Fica. „Evropu není možné považovat za hotel, kde se může ubytovat každý, komu se doma nelíbí, na náklady hoteliéra, a přitom se leckdy chovat jako ředitel hotelu, a nikoli jako host.“

„Musíme dbát na to, aby Evropa hájila zájmy svých občanů, a nedávala přednost hájení zájmu občanů z Blízkého východu nebo Afriky,“ vyzval poslanec.

Podle něj je třeba hledat evropské řešení. „Ale na druhé straně nemůžeme řešit problémy, které způsobily země na Západě bez toho, aniž by ony přijaly také svou a daleko větší zodpovědnost.“

„Stačí připomenout zrušení zbrojního embarga do Sýrie bombardování Libye, za kterým stály Velká Británie, Francie, Itálie. Stačí se podívat na to, jak politici na západ od nás zavírali oči před radikalizací islámu, před ghetty, a v migrační krizi dali přednost vítací politice před politikou reálnou, kterou jsme prosazovali my,“ kritizoval Západ Jeroným Tejc.


Tejc: „My jsme jako země V4 před vývojem, který teď nastává varovali, ale oni neposlouchali. A já nevidím mnoho důvodů, proč bychom se nyní třeba kvótami měli podílet na řešení krize, kterou jsme nezpůsobili.“

Místopředseda strany Zelených Michal Berg, který založil web Pomocuprchlikum.cz očekává od summitu V4, že jeho účastníci najdou společný postup v souladu se zeměmi Evropské unie.


Berg: „Česká republika se na destabilizaci regionu také podílela. Jednak svým vývozem zbraní do oblasti Blízkého východu. Byli jsme také součástí koalice která napadla Irák v roce 2003. Rozvrácený Irák umožnil vznik islámského státu a dalších problémů na Blízkém východě.“

Výroky Roberta Fica ale odmítá. „Premiér Fico jasně říká, že nechce pomoci vůbec nikomu.“

„To je v rozporu s mezinárodními dohodami o pomoci uprchlíkům, které Evropské země přijaly, ale zároveň i v rozporu se základními humanistickými hodnotami. Pokud Fico říká, že nechce přijmout byť jediného uprchlíka, tak bych rád věděl, jakým způsobem se jeho země chce podílet na řešení migrační krize.“

Žádné reálné návrhy a kroky ze strany Slovenska, s výjimkou toho, že „poslali několik policistů do Maďarska“ Berg nevidí. „A tohle není konstruktivní přístup,“ dodal.

Tejcovu kritiku na adresu západních zemí místopředseda odmítá. Česká republika se na destabilizaci regionu také podílela, například vývozem zbraní nebo účastí v iráckém konfliktu.

„Říkat si, že my jsme na současné krizi neměli žádný podíl, je úplně irelevantní,“ připomněl Michal Berg.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.