Muži umírají na covid-19 častěji než ženy. Pomůže při léčbě ženský hormon?

30. duben 2020

Nová americká studie prověřuje, jestli estrogen a další ženské pohlavní hormony pomůžou mužům při léčbě covid-19. Nakažení muži dostávají do těla ženský pohlavní hormon estrogen, který má zvýšit jejich imunitu.

V nemocnicích ve Spojených státech tvoří až tři čtvrtiny všech pacientů s koronavirem muži. Podle dosavadních studií je procento úmrtnosti na covid-19 u mužů vyšší než u žen. Vedle jiného životního stylu mohou být důvodem, proč ženy nákazu lépe zvládají, také ženské pohlavní hormony.

Američtí vědci aktuálně testují v boji proti novému koronaviru ženské hormony. Stovka mužů podstupuje umělé dodávání estrogenu a progesteronu.

Vědci se opírají o zhruba deset let starou studii, která zjistila zvýšený počet receptorů ACE2 u samců potkanů v případě ledvin. Tyto receptory jsou pro koronavirus zásadní. ACE2 totiž představuje bránu pro vstup viru do našeho těla. Právě množství tohoto receptoru ale bylo u samic potkanů nižší, za což podle vědců mohly jejich vaječníky a potažmo samičí hormon estradiol.

Čtěte také

„Virus se váže na tento receptor a po vazbě vstupuje do našich buněk,“ říká Jiří Hrdý z Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. LF UK a VFN. „A pokud virus do těla nevstoupí, neinfikuje naše buňky, není schopen přežívat a množit se. Tento enzym tedy otevírá vstup viru do našich buněk, až po navázání se na něj vstoupí do našeho těla.“

Na základě poznatků experimentální studie, která přinesla pozitivní výsledky u potkanů, začali lékaři v New Yorku minulý týden léčit pacienty s covid-19. Aplikují u nich estrogen a snaží se posílit imunitní systém mužů. Příští týden začnou v Los Angeles další experimenty s hormonem progesteronem, který se vyskytuje převážně u žen. Detaily o právě probíhající studii se dozvíte v audiozáznamu.

Ženy ve výhodě?

Ženský organismus má z genetického hlediska určité výhody, ženy mají do jisté míry lepší imunitní systém. To je dáno evolučně, díky své lepší protilátkové odpovědi mají ženy obecně méně infekcí.

Ženy mají více receptorů schopných rozpoznávat viry, proto jsou možná lépe schopny rozpoznávat i koronavirus.


Jiří Hrdý

„Díky včasné reakci na koronavirus jsou ženy schopné vytvořit na něj efektivnější imunitní odpověď,“ ukončuje Hrdý.

Množství hormonů u žen po menopauze ale klesá. Přesto se i starší ženy zdají být v boji proti koronaviru odolnějšími. Odolnost organismu proti virům ale tvoří více faktorů, roli zde může hrát kuřáctví či slabší hygienické návyky u mužů. Hormony v otázce ženské odolnosti proti koronaviru tedy pravděpodobně hrají roli pouze zčásti.

autoři: Ondřej Ševčík , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.