Můžeme si pustit zahraniční hudbu – kvalitní, jako je whisky. A někdo má rád tuzemák? žasne umělec Viktor Karlík

26. listopad 2021

Výtvarník, grafik, redaktor a spoluzakladatel Revolver Revue Viktor Karlík stal i u zrodu týdeníku Respekt. „Respekt se vyvinul z Revolveru, a když se dnes podívám na to, jak vypadá Respekt, tak já bych tam pracovat nechtěl,“ přiznává v Osobnosti Plus. „Z mého pohledu je to už mainstream a to mne v podstatě nezajímá. Je to každého osobní volba a má cesta je taková, jaká je,“ dodává.

„Teď je skvělá doba v tom, že si každý může vybrat. Nikomu bych nevnucoval, co má jíst, na co se má koukat. Možnost výběru patří ke svobodě, kterou máme. A té se je dobré držet,“ uvažuje Karlík.

Viktor Karlík: Magor ve městě (serigrafie, 2011)

Redaktor a výtvarník přiznává, že Revolver Revue je zcela závislý na grantech. „Mám to štěstí, že tuto problematiku nenesu na svých bedrech, ale co vidím, tak situace je stále složitá, nedobrá. Pevně věřím, že si nová vláda uvědomí, že kultura je něco, co se jí velice vyplatí. Když ji bude podporovat a když k ní bude přátelská.“ 

„Myslím si, že podpora kultury je chytré rozhodnutí a může to nastartovat spoustu důležitých věcí,“ zdůrazňuje Karlík a uvádí konkrétní příklad: 

Čtěte také

„Například pražské Centrum současného umění DOX, jak jsem pochopil, tak stále řeší problémy s financováním takto skvělého projektu. Jak říkávala Anna Fárová, kdyby pocítili finanční klid, a mohli se věnovat své práci a nejen shánění peněz, tak, že se to musí pozitivně projevit.

Nový ministr kultury, který má být, pokud se nepletu, Martin Baxa (ODS). Mám u něj snad poprvé pocit, že ministrem může být skutečný odborník a člověk, který rozumí rezortu,“ věří výtvarník Karlík. 

Jít na český film? Hrůza

Viktor Karlík přiznává, že k české mainstreamové kultuře je kritický, dokonce si prý nikdy nekoupil žádnou desku českého interpreta. „Mám strašně rád americké filmy Lady Gaga. Ale je pro mne hrůza jít na český film. Tomu se skutečně vyhýbám,“ prozrazuje.

Čtěte také

Nesleduje ani anketu Zlatý slavík: „Je mi to jedno. Samozřejmě že to na mě vykoukne, když projíždím servery v mobilu nebo v počítači, ale já vlastně média ani moc nesleduji. Ale Zlatý slavík nepovažuji za svůj problém. Zároveň mne to ale nepřekvapuje. Když mohl v této zemi tak rozkošatět babišismus, jak rozkošatěl, tak Zlatý slavík je pro mne vlastně něco úplně nepodstatného.“

„Dnes ani nemá cenu říkat, jak neuvěřitelné máme možnosti v hudbě. Aniž bychom za to platili, tak si můžeme vybrat, jestli si dáme tuzemský rum, nebo kvalitní whisky. A tady jsou lidé, kteří se nalévají tuzemákem a jsou znalci jeho šílených lokálních nuancí? To nechápu,“ žasne Karlík a dodává:

„Je to spíš otázka pro sociologa. Myslím, že je to zároveň třeba brát vážně. Je to autentické, lidem se to opravdu líbí,“ dodává k české populární hudbě.

Viktor Karlík, výtvarník

Poslechněte si celou Osobnost Plus, ptala se Lucie Vopálenská.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.