Můžeme si gratulovat a být hrdí, chválí úspěšný rok zástupce českých exportérů

30. prosinec 2015

Intervence České národní banky, která drží českou měnu kolem 27 korun za euro trvají už dva roky. Příští rok by ale mohla centrální banka pomyslnou uzdu povolit, a kurz by se na devizovém trhu opět řídil jen nabídkou a poptávkou.

„Stávající kurz nám vyhovuje,“ potvrdil v Dnešním Plusu předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Prodlužuje dobu, kdy má český podnikatel schopnost zvýšit si konkurenceschopnost, investovat do firmy peníze a připravit se na časy, kdy podpora v takové míře nebude, dodal.

Podle něj je na diskuzi, kde je rovnovážná hodnota naší měny. „Myslím, že je okolo 26 korun za euro, a doufám, že v těchto sférách zůstane,“ řekl Grund.

Ten hodnotí uplynulý rok jako velice úspěšný. „Podporovala nás nejen politika ČNB, ale i cena ropy a další vlivy.“

„Český export je, a rozhodně bude za letošní rok rekordní, růst HDP také, myslím že si můžeme gratulovat. Dosáhli jsme velice hezkých výsledků a můžeme být na ně hrdí.“

Předseda tvrdí, že současný růst českého HDP je nejen tažen exportem, ale čím dál více se opírá i o domácí poptávku. „Věříme,že v nadcházejícím roce to bude ještě zřetelnější. Uvidíme pravděpodobně rychlejší růst mezd a domácí spotřeby.“

Zástupce exportérů chválil i počiny na poli ekonomické diplomacie. „Jsem příjemně překvapen politikou ministerstva zahraničních věcí, které zřídilo odbor ekonomické diplomacie, který pracuje velice dobře, a doufám, že to tak bude dál,“ chválil Jiří Grund.

Ekonom: Je možné, že i po skončení intervence bude ČNB dál zasahovat

„Podle mého názoru kurz koruny pravděpodobně posílí,“ předpověděl reakci na ukončení intervence hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Ten připomněl, že relativně rychlý růst, který můžeme vidět, není doprovázen zhoršováním vnější bilance, ale jejím vylepšováním.

„To nám ukazuje, že ekonomika si na slabší kurz zatím nezvyká, a spíše se zadělává na příležitost k ziskům české koruny,“ dodal ekonom. Ten očekává ke konci příštího roku prostor k zisku okolo 6 %.

Je ale otázkou, zda Česká národní banka takové zisky dovolí, upozornil. „Může se i poté na trhu pohybovat, a určitými ad hoc intervencemi může dál bránit nadměrným ziskům české měny.“

„Můj osobní odhad kurzu je lehce na 25 korunami za euro, ale domnívám se, že ČNB nenechá korunu k těmto fundamentálně opodstatněným hodnotám posílit, a bude dál na trhu aktivní.“

Bureš potvrdil, že sankce proti Rusku žádný zásadní dopad na českou ekonomiku neměly.

„Eurozóna oživuje, přidává se nízká cena ropy, to jsou všechno dobré faktory, které v tomto roce přispěly k tomu, že rosteme rekordním tempem. Výraznou stimulační roli sehrála i uvolněná rozpočtová politika vlády,“ připojil se ke Grundovým komplimentům Jan Bureš.

autoři: oci , bum
Spustit audio