Můžeme očekávat v příštím volebním období zlepšení morálky v politice?

4. červenec 2002

Když jsem poprvé zaslechl o Špidlově odhodlání, že na žádném členu nové vlády nesmí lpět ani smítko nějaké politické nepravosti, nebo střetu zájmů, napadlo mě:

a co Stanislav Gross, zřejmě bezvýhradný a bezkonkurenční místopředseda vlády a ministr nejsilovějšího resortu, to jest vnitra. Byla tu přece jakási spojitost mezi jeho jednáním ve vládě a aktivitami jeho manželky Šárky ve prospěch firmy Audi, to vše navíc všelijak kombinováno s agenturou Goja, známého normalizačního hudebního manažéra Františka Janečka.

Ale bylo tu něco ještě závažnějšího, totiž podivná minulost některých vysokých hodnostářů Grossova resortu, které právě on s sebou přivedl a odmítal námitky, že i kdyby nic jiného, není zrovna nejvhodnější, aby místo náměstka ministra vnitra či náměstka policejního prezidenta zastávali dva absolventi někdejší vysoké školy SNB, kteří pak oba byli pracovně zařazeni jako bachaři do věznic, za jejichž mřížemi byli kromě jiného i političtí vězni komunistického režimu.

Když jeden z nich - Petr Ibl - kandidoval na volitelném místě do poslanecké sněmovny, řekl jsem si - no, žádná sláva mít zrovna tohohle pána za zákonodárce v demokratickém státě, ale i tak to bude pokrok ve srovnání s dosavadním druhým místem na vnitru. Druhá zpráva byla ještě překvapivější a i ona je pouze krokem k lepšímu, nikoli tedy řešením zcela uspokojivým. Náměstek policejního prezidenta Václav Jakubík, který po celých 20 měsíců setrvával v této funkci bez předepsaného prověření jen na opakované záruky ministra Grosse, když konečně jakousi takovou prověrku dostal, neočekávaně své tak houževnatě hájené místo opouští a odchází do Mostu, aby tam převzal místo policejního ředitele.

Opět se musíme ptát, zdali právě člověk s takovou minulostí musí zastávat špičkové policejní místo v jednom z pezpečností nejproblematičtějších okresů, ale opět si řekneme - aspoň, že už není tam, kde s ministrovou podporou tak dlouho vydržel.

Přesto zůstala otázka: co že tak náhle? A zde podle informací deníku Mladá Fronta Dnes bude asi přímá souvislost s odstraňováním oněch smítek z kabátů budoucích ministrů. Vladimír Špidla prý v té věci poslal Grossovi jasný vzkaz, neboť si nepřeje, aby jeho vládu ohrožovaly možné skandály nespolehlivých policejních a vnitráckých úředníků. Zde ovšem není od věci upozornit i na stále působícího vrchního ředitele sekretariátu ministra vnitra Pavla Přibyla, který před listopadem r.1989 , rovněž podle sdělení Mladé Fronty Dnes velel rotě pohotovostního pluku Střední policejní školy SNB a zasahoval s ní i při demonstracích na Václavském náměstí, takže možná honil i Miloše Zemana, který se často ke své účasti na straně tehdejších demonstrantů hlásí. Zdá se ostatně, že židle ředitelů sekretariátů ministra vnitra, jejichž rukama prochází celá ministrova agenda je takovýmto kádrům přímo vyhrazena, neboť i Jan Ruml si na tomto místě po léta držel bývalého estébáka pana Bělíčka a na veškeré kritiky této podivné personalistiky vždy odpovídal jen nevrlým zamručením.

Ale, vraťme se k potěšitelnějším věcem. Věřme, že Vladimír Špidla to s těmi smítky myslí vážně. V tom případě by u věřících pravičáků měly ustoupit do pozadí strachy z některých zřejmě levičáckých bludů, které designovanému premiérovi neodbytně hárají hlavou. Však ony ty předzemanovské vlády nebyly také tak pravicové, jak se tvářily a lze očekávat, že ta Špidlova zase nebude tak levicová. Ale mohla by být o něco mravnější, než byly všechny vlády předchozí, včetně té poslední, složené výhradně z příslušníků Špidlovy vlastní strany. Důležitější, než vlastní výsledek voleb by se mohl projevit jakýsi "puč slušnosti", který se poměrně nenápadně snad odehrál uvnitř ČSSD a jehož se Vladimír Špidla stal čelným představitelem. Mohl by se v této věci stát důstojným partnerem Václava Havla ve finiši povolebních jednání a po zbytek Havlova volebního období.

A to by byla asi ta nejlepší zpráva roku 2002 , pokud se ovšem nemýlíme a pokud se ani Špidlovi nepodaří překonat onu prostonárodní zkušenost, že politika je svinstvo, ale aspoň trochu optimismu bychom si v této chvíli mohli dopřát.

rse@rozhlas.cz

autor: Jiří Ješ
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.