Může Il Boemo dostat Oscara? Napoví ráno 22. prosince, prozrazuje producent Macola

9. prosinec 2022

Český film Il Boemo vypráví o oslnivém úspěchu nejslavnějšího českého skladatele 18. století Josefa Myslivečka, kterého hraje Vojtěch Dyk. „Za sedm týdnů po premiéře v českých kinech jsme stále v Top 10. Doufali jsme v možná vyšší číslo návštěvnosti, nicméně zatím jsme se dostali na 68 tisíc diváků. Na dnešní dobu a film v italštině o hudebním skladateli je to velmi slušný výsledek,“ hodnotí producent Jan Macola.

Jan Macola, producent

„Film stál dohromady, a to včetně italských a slovenských vstupů, 144 milionů korun, což je téměř desetkrát víc než náš snímek Cesta ven.“

V životopisném filmu režiséra Petra Václava hraje hlavní roli Vojtěch Dyk, vše je ale nadabováno v italštině.

„Italština je určitě autentičtější, protože se celý příběh odehrává v Itálii, a tím pádem je i naprostá většina herců italských. Proto máme jen jednu jedinou originální a italskou verzi.“

V kole, ve kterém jsme teď, vyslalo celkem 93 zemí kandidáty do soutěže o nejlepší zahraniční film.
Jan Macola

„Nicméně vzhledem k tomu, že naším skutečně významným koproducentem je Česká televize, která počítá s tím, že film uvede na prvním programu, tak jsme měli smluvní povinnost snímek dodat s českým dabingem. Televizi to totiž umožňuje dosáhnout na mnohem širší populaci, širší spektrum diváků,“ vysvětluje producent.

Čtěte také

Il Boemo má šanci dostat se do nominace klání o filmového Oscara. „V kole, ve kterém jsme teď, vyslalo celkem 93 zemí své kandidáty do soutěže o nejlepší zahraniční film. 21. prosince se ohlásí tzv. short list, kde bude 15 filmů, o měsíc později se zveřejní finální nominace pěti filmů, které se pak zúčastní už samotného ceremoniálu v Los Angeles,“ říká s tím, že kvůli časovému posunu se to tady dozvíme až ráno 22. prosince.

„Film se zatím setkal s velkým ohlasem, takže doufáme, že budeme ještě schopni zabojovat,“ přeje si Macola. Ale jak ho přijímají diváci, to zatím nevědí.

„Film se totiž zatím představil jen akademikům, kde je celá řada filmových profesionálů, střihačů, zvukařů, kostýmních návrhářů apod. To znamená filmových řemeslníků. A ti náš film zatím velmi oceňují – a reakce na této úrovni je doopravdy skvělá.“

Další Amadeus?

Il Boemo je často srovnáváno s Formanovým Amadeem. „Formálně je to samozřejmě film o skladateli, který režíruje český režisér. Takže na první pohled tam to srovnání je logické. Na druhou stranu jakkoliv je Amadeus fantastický film, tak se od toho našeho fundamentálně liší.“

Čtěte také

„Amadeus navíc vznikal před 40 lety a na základě divadelní hry, přístup Petra Václava byl přesně obrácený, protože on studoval skutečně do hloubky sociologii doby, kdy Mysliveček v Itálii působil, a snažil se téměř dokumentárním způsobem zobrazit, co se Myslivečkovi stalo nebo stát mohlo,“ uzavírá.

Celé Hovory Vladimíra Kroce najdete v audiozáznamu.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.