Může člověk neustále naslouchat řeči světa? Odpovídá Pavlína Brzáková, která studovala šamany

21. červenec 2016

Šamany dnes podle ní vidíme hodně zkresleně. Jak vypadal skutečný šamanský obřad? A jak se šamanství předává? Jde naučit?

Etnografka Pavlína Brzáková několik let studovala život kočovných Evenků na Sibiři a hledala a pozorovala sibiřské šamany. Kdo je vůbec šaman? „Šaman je znalec tradice. Zná legendy svého národa, pohádky, přírodu, krajinu a jeho vědomosti mu umožňují pomáhat lidem.“

Šamanská nemoc

Takže je možné se mu naučit? V Tuvě dnes přece existují i školy šamanů. „Ne všechno. Šamani procházejí nejdřív tzv. šamanskou nemocí, což je prožití úplného rozpadu osobnosti.“ Proto je některé knihy popisují jako schizofreniky. „Ale to je jen diagnóza. Šaman poslouchá hlasy duchů, kteří mu radí.“

Sibiřští šamani

Šamanský obřad

Brzáková se se šamanem setkala: „Byl to dědeček Ondraška. Bylo mu kolem 90 let.“ Prošla s ním i obřadem. „Obřad je dobrý k tomu, že se díky průvodci dostanete do posvátného prostoru, který vám velmi často zrcadlí sebe sama.“ Je jí ale jasné, že někteří šamani své schopnosti předstírají nebo o ně i přišli.

Naslouchat řeči světa

„Potkala jsem lidi, kteří měli vhledy. Ale když za nimi přicházelo hodně lidí, tak z těch vhledů vypadávali, protože těch lidí bylo najednou mnoho. Nevím, jestli má člověk potenciál, aby byl neustále otevřený řeči světa.“ Setkala se někdy s černou magií? Poslechněte si ze záznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.