Může být změna genderu u někoho jen módou? No a co, říká matka transgender dívky

8. září 2021

„Že je Ema trans, se projevovalo už v útlém dětství. Rodiče, kteří si myslí, že mají doma chlapečka či holčičku, a ve skutečnosti je to v mozku jejich dítěte naopak, tyto projevy někdy přehlíží až do puberty. I já jsem to nějaký čas obtížně zpracovávala,“ říká novinářka Kateřina Jonášová, která je matkou trans dítěte.

Podle odborných výzkumů jsou u nás stále transgender lidé vystaveni jak diskriminaci například ve školství, tak jsou ve velkém riziku rozvoje depresí a sebevražedných myšlenek, což potvrdila například letošní studie Národního ústavu duševního zdraví. 

„Že je vaše dítě trans, poznáte,“ naráží Kateřina na fakt, že děti i dospívající prochází různými obdobími, kdy se vzhledem nějak vymezují a liší. „I já jsem si v dospívání říkala několik let mužským jménem. Ale byla to hra. Cítit se v mužském těle jako holka ale hra není,“ dodává.

Pro dnešní mládež je podle ní už setkání s lidmi, kteří se definují jako genderově odlišní, třeba non-binary“, úplně normální. Co ale říká na obavy, že se někdo může prezentovat jako odlišný gender třeba jen kvůli módě, a jak říká  „genderové revoluci“? 

Čtěte také

„No a co? To mě neruší. Především jsme lidé a můžeme naši identitu zakládat, na čem chceme. Slupek identity je mnoho a gender je jen ta nejviditelnější. Je mi jasné, že spoustu lidí přivádí k šílenství, když se tahle základní slupka naší identity zpochybní. Ale mě to baví a zároveň si myslím, že je to další stupeň evoluce,“ vysvětluje. 

„Dceři je teď čerstvě osmnáct let. Její pohled na operaci se mění, dřív se na ni chystala, teď tuhle myšlenku odložila. Myslím, že to, co má napsáno v občance, vůbec neřeší, žije úplně jinými věcmi,“ říká Kateřina Jonášová, která je zároveň dramaturgyní divadelního zpracování slavné knihy Dánská dívka. Tato kniha oživila příběh jedné z prvních trans žen, která podstoupila operativní změnu pohlaví. 

„Pohlaví jsou dvě, genderů je milion,“ říká matka čerstvě dospělé trans dívky Kateřina Jonášová. Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.